• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Vide Srbiju kao sigurno tržište": Uskoro poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ministar Vesić je u dvodnevnoj poseti Mađarskoj

  • 0
goran vesić, mađarska Foto: Tanjug/MGSI/Predrag Mitić

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić susreo se u Budimpešti sa mađarskim preduzetnicima u organizaciji mađarske Trgovinske i privredne komore i Udruženja mađarskih građevinskih preduzeća i najavio da će ove godine u Beogradu biti organizovan zajednički poslovni forum srpskih i mađarskih kompanija.

- Dobra politička klima između Mađarske i Srbije svakako zaslužuje i bolju ekonomsku saradnju. Imamo dobre i važne projekte između dve države, ali neophodno je da više sarađuju i privatne kompanije - rekao je ministar Vesić koji se sastao sa predstavnicima mađarskih građevinskih firmi zajedno sa ministrom građevinarstva i saobraćaja Lazarom Janošem, u okviru dvodnevne posete Mađarskoj.

Vesić je zahvalio Janošu što mu je omogućio da razgovara sa privatnim mađarskim kompanijama iz oblasti infrastrukture, to jest niskogradnje i visokogradnje. Ministar Vesić je rekao novinarima posle sastanka da neke od tih kompanija već rade u Srbiji, dok su druge zainteresovane za dolazak na naše tržište.

- Tu je jedna kompanija koja već radi nadzor na projektu brze pruge Novi Sad - Subotica, imamo kompaniju koja zapošljava u Subotici 850 ljudi i druga je kompanija po veličini u Subotici. Pričali smo o problemima sa kojima se součavaju i kakve potencijale vide za saradnju sa srpskim kompanijama.

- Dogovorili smo se napravimo zajednički forum koji će biti u Beogradu, u kome će učestvovati srpske i mađarske kompanije koje rade u niskogradnji i visokogradnji, da se upoznaju i pokušaju da zajednički učestvuju na tenderima, kako u Srbiji, tako u Mađarskoj i nekim drugim zemljama - rekao je Vesić.

Istakao je da će to biti dobra prilika da se produbi srpsko-mađarska saradnja. Vesić je preneo novinarima da je mađarskim firmama predstavio planirane izmene i dopune Zakon o planiranju i izgradnji, kojima će se dodatno ubrzati i pojednostaviti izdavanje građevinskih dozvola i druge procedure.

- Pričali smo i o sertifikatima zelene gradnje, koji se uvode kod nas izmenama i dopunama zakona, zatim o BIM modelima po kojima će se svi projekti u Srbiji raditi za nekoliko godina i drugim temama. Oni vide Srbiju kao vrlo sigurno tržište i ekonomiju gde žele da dođu. Ne vide nikakve probleme, a na nama je samo da ih ohrabrimo - naveo je Vesić.

Takođe, izrazio je očekivanje da će dosta srpskih i mađarskih kompanija krenuti da rade zajedno. Kada je reč o predstojećem zajedničkom poslovnom forumu u Beogradu, Vesić je rekao da će taj skup biti organizovan zajedno sa Privrednom komorom Srbije, kao i da bi forum mogao da bude održan već za nekoliko meseci.

- U Srbiji ćemo već naredne nedelje imati sastanke potkomisije za železničke projekte, kao i sastanke potkomisije za drumske projekte. Želimo da ubrzamo te stvari i krenućemo sa organizacijom tog skupa - rekao je Vesić.

Dejvid Tibor iz mađarske kompanije Masterplast rekao je novinarima posle sastanka da Srbija ima veoma ambiciozan plan za unapređenje energetske efikasnosti objekata i da tu vidi šansu i za dodatni posao za svoju kompaniju.

Kazao je da je Masterplast već 20 godina proizvođač u Subotici i da će unapređenje izolacije objekata i planirani zeleni projekti u Srbiji dodatno unaprediti srpsko tržište u toj oblasti.

- Srbija je veoma dobro poslovno okruženje za mađarske kompanije, dobru radnu snagu i dobre uslove za mađarske i druge strane investitore - rekao je Tibor.

On je kazao da će buduća brza pruga između Beograda i Budimpešte dodatno približiti dve zemlje i učiniti poslovanje lakšim. Srbija je definitivno dobro mesto za mađarske investicije, naglasio je Tibor i dodao da u Srbiji traže nove poslovne partnere u oblasti izolacije objekata.

Video: Vesić potpisao ugovor sa studentima: Posao u ministarstvu za njih 23

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>