• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Januarska razmena sa Mađarskom 272 miliona evra, izvoz raste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Momirović je ocenio da prijateljstvo sa Mađarskom raste

  • 0
budimpešta panorama mađarska Foto: Shutterstock

Ukupna trgovinska razmena Srbije i Mađarske u januaru je bila 272,8 miliona evra, od čega je izvoz 148,3 miliona, a očekujemo da do kraja godine obim ukupne robne razmene bude veći od prošlogodišnjih 3,65 milijardi evra, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon današnjeg sastanka sa ambasadorom Mađarske Jožefom Zoltanom Mađarom.

Momirović je ocenio da prijateljstvo sa Mađarskom raste i učvršćuje se i u ovim teškim vremenima, navodi se u saopštenju.

"Koliko su naše dve zemlje bliske u svakom pogledu svedoči i podatak da je u poslednjih 10 godina vrednost robne razmene značajno uvećana, a posebno naš izvoz, koji je pre svega vođen rastom izvoza delova i komponenata automobilske industrije. Mađarska je nama izuzetno važan trgovinski partner, među pet država kada je reč i o izvozu i o uvozu“, rekao je Momirović.

Dodao je da će se nastaviti sa produbljivanjem ekonomske i političke saradnje.

Momirović očekuje da će održavanje zasedanja zajedničke komisije za ekonomsku saradnju 9. i 10. maja u Beogradu biti prilika da se sa timom ministra spoljnih poslova i trgovine, Peterom Sijartom, brojnim privrednicima iz Mađarske i Srbije, razgovara u cilju privlačenja novih investicija, kao i otvaranja novih poslovnih šansi za kompanije.

Sa ambasadorom Mađarske razgovarao je i o CEFTA/TCT zelenim koridorima, jer je za Srbiju od velike važnosti njihovo proširenje na granične prelaze sa državama članicama EU, kako bi se smanjenjilo čekanja prilikom transporta robe.

Navodi se da poslednjih godina Mađarska pokazuje sve veći interes za ulaganja na celoj teritoriji Srbije, posebno kada je reč o ulaganju u oblasti automobilske, građevinske i prehrambene industrije, obnovljivih izvora energije, vodoprivrede i zaštite životne sredine.

Video: Potrošač je u centru ekonomskih kretanja

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>