• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grujić: Izmene Zakona o dualnom obrazovanju za bolju vezu teorije i prakse

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povećanje broja sati koje mladi budu provodili u kompaniji povećava i izglede da po završetku škole u istoj kompaniji zasnuju i radni odnos

  • 0
Kancelarija za dualno obrazovanje, Gabrijela Grujić Foto: Kancelarija za dualno obrazovanje

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje i Nacionalni okvir kvalifikacija Gabrijela Grujić izjavila je danas da će se izmenama Zakona o dualnom obrazovanju osigurati kvalitet obrazovnog procesa kroz povezivanje teorije i prakse i uz povećanje broja sati koje mladi provode u savremenom realnom radnom okruženju kompanije, saopštila je Kancelarija za dualno obrazovanje.

Grujić je u Leskovcu, na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o dualnom obrazovanju, kojoj su prisustvovali i ministar prosvete Branko Ružić i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, govorila o najvažnijim izmenama predviđenim Nacrtom.

Povećanje broja sati koje mladi budu provodili u kompaniji povećava i izglede da po završetku škole u istoj kompaniji zasnuju i radni odnos ili na osnovu stečenih znanja pokrenu sopstveni biznis. Kompetencije koje budu mladi budu sticali na ovaj način obezbediće im sigurnu i uspešnu karijeru, dok će kompanijama obezbediti održivost i inovativnost, rekla je Grujić.

- Značajno je i to što će poslodavci, prema predviđenim izmenama, moći da računaju na jednostavniju proceduru, kako bi ušli u sistem dualnog obrazovanja. Cilj nam je da unapredimo postojeća rešenja i osiguramo značajno bolji kvalitet obrazovanja", rekla je Grujić.

Direktorka Grujić je istakla da su važne izmene predviđene Nacrtom uvođenje vrednovanja kvaliteta učenja kroz rad, ali i davanje statusa trening centra za škole.

Škola i poslodavac zajednički će donositi „Program učenja kroz rad“ kako bi se obezbedilo praćenje koje ishode učenja je moguće realizovati kod poslodavca, a od izuzetne važnosti je i uvođenje statusa trening centra pri obrazovnom sistemu kako bi mogle da donose novu, razvojnu dimenziju u povezivanju obrazovanja i privrede, istakla je Grujić

Prema njenim rečima, nova rešenja daju mogućnost poslodavcima da se udružuju u Alijansu, kako bi se ostvarili svi ishodi učenja, ukoliko pojedinačno nemaju uslove da ih ostvare, dok će alijanse omogućiti i malim preduzećima da se uključe u sistem dualnog obrazovanja.

Javna rasprava se sprovodi od 17. marta do 6. aprila 2023. godine. Najvažnije izmene koje Nacrt predviđa su: mogućnost povećanja fonda sati učenja kroz rad i to 60 odsto za trogodišnje obrazovne profile i 40 odsto za četvorogodišnje; pojednostavljenje akreditacije za poslodavce za učenje kroz rad; formiranje mešovitih odeljenja; vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad; utvrđivanje nadležnosti i uloge Kancelarije za dualno obrazovanje i NOKS; vrednovanje kvaliteta učenja kroz rad; uvođenje statusa trening centra za škole; uvođenje trening Alijansi poslodavaca; pravni osnov za finansijsku podršku dualnom obrazovanju.

Današnjem događaju, čiji je domaćin bila Visoka poslovna škola strukovnih studija Leskovac, prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Kancelarije za dualno obrazovanje, Privredne komore Srbije, Grada Leskovca, i brojnih škola i kompanija iz ovog dela Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>