• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko zemlje Evropske unije plaćaju sat rada? Hrvati na samom dnu, a evo gde je dnevnica najveća

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Srbiji je satnica rekordno povećana od 1. januara

  • 4
Novac evro žena ruke Foto: Shutterstock

Prošle godine prosečni troškovi rada po satu u Evropskoj uniji iznosili su 30,5 evra, odnosno 34,3 evra u zemljama članicama evrozone. Poređenja radi, u 2021. bili su 29 evra, odnosno 32,8 evra. Podaci Evrostata pokazuju velike razlike između zemalja EU, prenose mediji statistiku Evrostata.

Najniži troškovi rada zabeleženi su u Bugarskoj (8,2 evra) i Rumuniji (9,5 evra), a najviši u Luksemburgu (50,7 evra), Danskoj (46,8 evra) i Belgiji (43,5 evra).

Hrvatska se cenom sata rada od 12,1 evro, u šta su uračunata davanja državi, nalazi pri evropskom dnu. Osim Bugarske i Rumunije, iza nje je još samo Mađarska s troškovima od 10,7 evra.

U Austriji, Nemačkoj i Irskoj, zemljama u koje Hrvati često odlaze "trbuhom za kruhom", cene rada su slične. U Nemačkoj cena sata iznosi 39,5 evra, u Austriji je nešto niža - 39 evra - dok ih Irska prati s 37,9 evra po satu. U susednoj Sloveniji sat rada plaća se 23,1 evro.

U poređenju sa 2021. godinom, evropska satnica lani je u proseku porasla za pet posto u EU, odnosno za 4,7 posto u evrozoni. Unutar evropodručja troškovi rada po satu porasli su u svim državama članicama. Najveći porast zabeležen je u Litvaniji (+13,3 posto), Irskoj (+9,3 posto) i Estoniji (+9,1 posto).

U zemljama EU izvan evrozone troškovi su takođe išli gore, a najveći porast zabeležen je u Bugarskoj (+15,3 posto), Mađarskoj (+13,9 posto), Rumuniji (+12,2 posto) i Poljskoj (+11,7 posto). Najmanje su porasli u Danskoj (+2,3 posto).

Prema delatnostima i sektorima, troškovi plata najveći su u javnoj upravi, s prosekom EU od 31,3 evra po satu.

Inače, sama statistika troškova ne uključuje samo bruto plate, isplate bonusa, službene automobile i stanove kompanije. U nju su uključeni i indirektni troškovi, kao što su doprinosi poslodavca za socijalno osiguranje, troškovi daljeg usavršavanja i porezi na platu, a za izradu statistike u obzir su uzeti podaci kompanija sa najmanje deset zaposlenih.

Koliko u Srbiji košta sat rada?

Vlada Srbije donela je na sednici u septembru prošle godine Odluku o visini minimalne cene rada u 2023. godini, kojom se minimalna cena rada od 1. januara uvećava za 14,3 odsto, odnosno sa 201,22 dinara po radnom času na 230 dinara, što znači da će prosečna minimalna zarada iznositi 40.020 dinara mesečno.

Reč je o rekordnom povećanju minimalne zarade, koja po prvi put prelazi 40.000 dinara, a posebno je važno što je postignuto da minimalna zarada realno raste više nego što raste inflacija, kako bi se očuvao, ali i poboljšao, kvalitet života građana Srbije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>