• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najpoznatija kafeterija ne štedi ni lojalne radnike: Dala im je svojih 7 godina, a ovako se završilo

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aleksis Rico je nakon otkaza dala intervju za CNBC

  • 0
Starbucks, Starbaks, kafa, kompanija, logo, majca, kampanja Foto: Tanjug/AP

Da u Starbaksu, vodećoj američkoj i svetskoj kafeteriji, nema "labavo" - dokazuje i aktuelni razvoj situacije sa jednom radnicom.

Naime, kompanija je otpustila zaposlenu zbog, kako se navodi, "podsticanja sindikalne kampanje".

Saga zvana "Starbaks i sindikat" traje već neko vreme, a Telegraf Biznis pomno prati u kom pravcu se rešavaju problemi radnika: oni se mesecima unazad bore za veće satnice i bolja prava, tako da, recimo, ne dobiju otkaz zbog višeminutnog kašnjenja na posao.

Trenutno je više od 250 objekata u SAD udruženo u sindikat, a treba istaći da je svega 1,2% američkih radnika u prehrambenoj industriji - sindikalno angažovano.

Dakle, to i nije tako česta praksa u ovoj oblasti poslovanja, u Americi.

Prema pisanju CNBC, u pitanju je radnica Aleksis Rico, koja predvodi kampanju Starbucks Workers United. U Starbaksu je provela sedam godina, radeći kao šef smene, u objektu u Bufalu.

Sindikalna organizacija je vest o ovome postavila na Tviteru:

Kako se dalje navodi, epilog sa Aleksis i otkazom je usledio samo nekoliko dana nakon što je bivši izvršni direktor kompanije Hauard Šulc svedočio na Kapitol Hilu o navodnom "rasturanju" sindikata.

- Apsolutno mi je slomljeno srce. Za mene to nije bio samo posao. Bili su kao moja porodica - rekla je Rico za CNBC. "Osetila sam kao da sam izgubila sve. Tamo sam od svoje 17. godine. Bili su kao moj sistem podrške, i mislim da su to znali", dodala je.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>