• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Državni tužilac otvorio istragu protiv Kredi Svisa: Treba li švajcarska banka da strepi?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kancelarija je saopštila da istraga "nije formalna" i da nije reč o krivičnoj istrazi

  • 0
banka Foto: MARTIN RUETSCHI / KEYSTONE-SDA-ATS AG / Profimedia

Kancelarija švajcarskog državnog tužioca saopštila je danas da je otvorila istragu o događajima u vezi sa bankom Kredi Svis koju preuzima rivalska banka UBS, uz napomenu da "želi da ispuni svoj zadatak" i pokaže odgovornost u doprinošenju transparentnom švajcarskom finansijskom sektoru, preneo je AP.

Kancelarija je takođe saopštila da istraga "nije formalna" i da nije reč o krivičnoj istrazi.

Tužioci su rekli da žele da steknu uvid u događaje u vezi sa Kredi Svisom i da obezbede i procene dostupne informacije da bi analizirali i identifikovali sva moguća krivična dela, kao i da do sada nije identifikovan konkretan mogući prekršaj.

Iz Kancelarije su danas odgovorili i na zahtev za komentarom, nakon što je Fajnenšel Tajms izvestio o istrazi tokom vikenda, a u saopštenju nije pomenut UBS.

Podseća se da su švajcarska vlada i finansijski regulatori pomogli su u izradi hitno dogovorenog sporazuma o preuzimanju Kredi Svis banke, vrednog 3,25 milijardi dolara, koji je delimično imao za cilj da smiri zabrinutost u vezi sa globalnim finansijskim sistemom, podsetio je AP.

Pre nego što je dogovoreno preuzimanje 19. marta, Kredi Svis je gubila depozite, a poverioci su požurili da traže isplatu. Treba pomenuti i da se banka godinama suočava sa problemima, kao što su gubici u investiranjima u hedž fondove i novčane kazne zbog nesprečavanja pranja novca bugarskog narko-lanca.

Tu je i neprijavljivanje tajnih ofšor računa, koje su koristili bogati Amerikanci da izbegnu plaćanje poreza.

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>