• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Centralna banka Švajcarske: UBS preuzima Kredi Svis

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovaj dogovor o akviziciji dolazi u trenutku kada se Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava sa krizom poverenja i padom akcija

  • 0
Banka kredi svis

Foto: Shutterstock

Najveća švajcarska banka,  UBS, potvrdila je da će preuzeti Kredi Svis, saopštila je Centralna banka Švajcarske.

Ovaj dogovor o akviziciji dolazi u trenutku kada se Kredi Svis, druga po veličini švajcarska banka, suočava sa krizom poverenja i njene akcije su naglo pale poslednjih dana, što je izazvalo talas zabrinutosti na tržištu.

Ranije danas je saopšteno da bi ugovor o svim akcijama između dve najveće švajcarske banke trebalo bi da bude potpisan u nedelju, 19. marta, uveče.

Ponuda je saopštena danas prepodne, sa cenom od 0,25 švajcarskih franaka po deonici, koja se plaća u akcijama UBS-a, što je daleko ispod zaključne cene Kredi Svisa od petka - 1,86 franaka.

UBS je, takođe, insistirao na "materijalnoj nepovoljnoj promeni" (material adverse change), koja poništava dogovor ako njen kreditni raspon skoči za 100 baznih poena ili više, piše FT.

Kredi Svis je jedna od oko 30 banaka u svetu za koje se smatra da su prevelike da bi propale, jer su od velikog značaja za bankarski sistem.

Međutim, ta 167-godišnja institucija je u gubitku i suočila se sa nizom problema poslednjih godina, uključujući optužbe za pranje novca.

Iznos od 54 milijarde dolara od Švajcarske nacionalne banke u sredu nije uspeo da umiri tržišta, a akcije Kredi Svisa su oslabile 24 odsto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari