• 64

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vučić: Imamo najvažniji dogovor o početku funkcionisanja jedinstvenog tržišta rada

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Procedura će biti pojednostavljena, klikom na mobilnom telefonu", istakao je predsednik Srbije

  • 64
Aleksandar Vučić, Edi Rama, Đorđe Meloni Foto: Predsedništvo Srbije

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je danas da je jedan od najvažnijih dogovora koji je postignut sa premijerom Albanije, Edijem Ramom, i premijerom Severne Makedonije, Dimitrom Kovačevskim, tokom boravka u Veroni - onaj o početku funkcionisanja jedinstvenog tržišta rada i jedinstvenog ekonomskog tržišta u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

- Mi imamo sve veći problem sa radnim mestima, nekada smo imali problem sa time da su svi nezaposleni, sada imamo čitave oblasti gde nam je potrebno zapošljavanje ljudi sa strane. Sličan je slučaj i sa Severnom Makedonijom i Albanijom i svakome je dobrodošlo da na tržištu rada može da razmenjuje i ljude i iskustva i to je jedan od najvažnijih dogovora posle kojih mogu da kažem da počinje da nam funkcioniše ne samo jedinstveno tržište rada već i jedinstveno ekonomsko tržište u svim najboljim naznakama - rekao je Vučić za jednu domaću televiziju.

Kaže i da će procedura biti pojednostavljena, klikom na mobilnom telefonu, kao i da će takva opcija biti u potpunosti aktuelna krajem juna, eventualno početkom jula ove godine.

Predsednik je podsetio na uvođenje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine za puteve u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Albaniji, i rekao kako se očekuje da se pre kraja godine uvede i ID kartica Otvorenog Balkana.

- Tada ćemo razgovarati sa predstavnicima svih biznisa, ritejlera, svih mogućih da obezbedimo hotelijere, da obezbedimo što je moguće veći prostor za popuste, za ljude koji dolaze iz Otvorenog Balkan. Da li će to biti negde dva, tri, negde pet negde i 10 odsto popusta, ne znamo, ali biće ogromna korist za ljude koji pripadaju Otvorenom Balknu.

Vučić je najavio da će biti sve više pogodnosti kao i da će biti učinjeno sve da ove godine ne budu redovi na graničnim prelazima i čekanja od po nekoliko sati ka Grčkoj, ali i obrnuto, ka Beogradu, Mađarskoj i Austriji.

- To ćemo da napravimo ne samo hardverskim širenjem, što će biti završeno do marta sledeće godine, širenjem samog prelaza, već i drugačijim ponašanjem carinika naših zemalja, što će ljudima dosta da olakša život, sve ono što je za interese običnog čoveka najvažnije, a ne vidim šta bi za nas bilo važnije od toga.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>