• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tesla mora da isplati bivšeg radnika sa 3,2 miliona dolara: Tužio ih zbog rasizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bivši zaposleni je naveo da su afričkoamerički radnici "naišli na scenu direktno iz ere Džima Kroua" u fabrici firme u Fremontu

  • 0
Tesla, logo, kompanija, fabrika, kola, automobil Foto: Tanjug/AP

Maskova kompanija za proizvodnju električnih automobila "Tesla" moraće da plati približno 3,2 miliona dolara bivšem zaposlenom nakon što je dobio tužbu za rasno uznemiravanje prenosi Bi-Bi-Si.

Porota je utvrdila da je Oven Diaz, koji je radio kao operater lifta od 2015. do 2016. godine u fabrici Fremont u Kaliforniji, radio u rasno neprijateljskom radnom okruženju. Iako mu je prvobitnom presudom 2o21. godine dodeljeno 137 miliona dolara, odšteta je smanjena za 98 odsto.

U ponedeljak, gospodinu Dijazu je dodeljeno 3 miliona dolara kaznene štete i 175.000 dolara odštete zbog emociinalnog stresa.

- Kada bismo mogli da predstavimo nove dokaze, presuda bi bila nula odštete - rekao je izvršni direktor Tesle Ilon Mask na Tviteru.

- Tužilaštvo je uradilo najbolje što je moglo sa informacijama koje je imalo. Poštujem odluku - dodao je.

Teslin advokat odbio je zahtev za komentar, dok Mask nije iznosio o kojim detaljima se radi.

U originalnoj tužbi, Dijaz je naveo da su afričkoamerički radnici "naišli na scenu direktno iz ere Džima Kroua" u fabrici firme u Fremontu.

On je tvrdio da se crni radnici redovno součavaju sa rasističkim uvredama i rasističkim grafitima u kupatilu. Naveo je i da se jedan zaposleni suočavao sa 50 do 100 uvreda dnevno.

U 2021. godini, savezni sud u San Francisku utvrdio je da Tesla nije preduzela razumne korake da se uhvati u koštac sa zloupotrebom, uprkos žalbama nadzornicima.

U aprilu 2022. godine, američki sudija smanjio je odštetu Dijazu na 15 miliona dolara i rekao da je kompenzacija dodeljena od strane porotnika "izuzetno visoka".

Advokat gospodina Dijaza rekao je prošle nedelje da je pogled njegovog klijenta na svet trajno promenjen.

- To se dogodi kada osobi oduzmete njenu bezbednost - dodao je.

Aleksandar je pozvao porotnike da njegovom klijentu dodeli skoro 160 miliona dolara odštete.

Međutim, Teslin advokat, gospodin Špiro, tvrdio je da Dijazovi advokati nisu uspeli da pokažu da je Tesla naneo bilo kakvu ozbiljnu, dugotrajnu štetu.

- Oni samo bacaju brojeve na ekran kao da je ovo neka vrsta igre - rekao je Špiro.

Video: Kruna Gavović: Zaposleni treba da ima tretman kao klijent, a to je - najbolji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>