• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Londonu ukinuto pravilo koje je "nerviralo" putnike: Nema više bacanja kozmetike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova tehnologija omogućava osoblju da zumira sadržaj torbe i rotira slike radi pregleda

  • 1
kofer Foto: shutterstock.com

Nema više stresa na aerodromskim skenerima, barem za one koji putuju ili presedaju u Velikoj Britaniji. Naime, kako smo već pisali, Velika Britanija razmatrala je da ukine pravilo, koje je postavila 2006. godine, a tiče se militraže (tačnije 100ml) koju je dozvoljeno nositi u ličnom prtljagu.

I dok su neki mislili da je ovo samo još jedna od inicijativa, ona je sprovedena u delo i to ranije nego što je najavljeno. Od danas, aerodrom u istočnom Londonu prvi je u Velikoj Britaniji koji ukida pravilo o unosu tečnosti u letelicu piše Guardian.

Naime, sada je dopušteno da u ličnom prtljagu ponesete do dva litara tečnosti, a sve kao rezultat uvođenja novih skenera na terminalima.

Ali hajmo od početka. Da li znate zašto ste smeli i na većini aerodroma i dalje smete da unesete samo 100 mililitara?

Naime, reč je o zaveri da se eksplozivna naprava može preneti u tečnom stanju ili pićima.

Međutim, skeneri, koji bi trebalo da budu uvedeni do juna naredne godine na velikim aerodromima, mogli bi da dovedu do ukidanja pravila o minimalnoj militraži.

Nova tehnologija omogućava osoblju da zumira sadržaj torbe i rotira slike radi pregleda.

Do danas su Australija i Holandija jedine druge zemlje koje su imale mandat za nadogradnju, iako se pokušaji odvijaju širom sveta.

Ipak, novi skeneri imaju i svoju cenu, a procenjuje se da će se 10.000 do 15.000 skenera zameniti na globalnom nivou po ceni od oko 200.000 funti po mašini.

Međutim, investiciju bi trebalo nadoknaditi većim ulaganjima u prodavnice na aerodromima i nižim troškovima osoblja jer novi sistemi zahtevaju manje radnika obezbeđenja koji bi nadgledali opremu i držali putnike.

Ipak, ako pitate naše sugrađane, dolazak na aerodrom nekoliko sati ranije je ipak nešto što ih više nervira, pre nego dozvoljena militraža u ličnom prtljagu.

(Telegraf Biznis)

Video: Zavirite na novi terminal beogradskog aerodroma Nikola Tesla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • supergnu

    4. april 2023 | 18:36

    Jedini razlog je primoravanje putnika da kupuju vodu i pica posle prolaska security check. To mu dodje $2-$3 za flasu vode ili coca colu...🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>