• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako barel nafte skoči na 100 dolara, najviše će patiti ove države - a to niko nije očekivao

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo smanjenje proizvodnje trebalo bi da počne u maju i da traje do kraja 2023. godine

  • 0
Nafta barel nafte  grafika Foto: Shutterstock

Objava OPEK-a da smanjuje proizvodnju nafte za 1,16 miliona barela dnevno dovela je do drastičnog skoka cena, a ukoliko cena barela skoči na 100 dolara, to će najviše pogoditi zemlje poput Indije, Japana i Južne Koreje.

Ovaj neočekivani potez OPEK-a mnoge je iznenadio.

- To je problem za svaku zemlju koja uvozi naftu - smatraju stručnjaci i navode da nisu SAD te koje će ovaj potez najviše zaboleti, nego zemlje koje nemaju nikakve domaće izvore nafte, a to su Japan, Indija, Nemačka, Francuska...

Ovo smanjenje proizvodnje trebalo bi da počne u maju i da traje do kraja 2023. godine. I Saudijska Arabija i Rusija smanjiće proizvodnju za 500.000 barela dnevno o kraja godine, dok će ostali članovi ovog saveza poput Kuvajta, Omana, Iraka, Alžira i Kazahstana takođe smajiti proizvodnju.

Fjučersi na naftu Brent su poslednji put skočili za 5,57% na 85,41 dolara po barelu, a fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate su porasli na 81,11 dolara po barelu.

Zemlje koje će najviše pogoditi ove odluke su one sa najvećim stepenom zavisnosti od uvoza, kao i one koje umnogome koriste fosilna goriva u svom energetskom sistemu. To su zemlje južne i jugoistočne Azije, kao i zemlje poput Južne Koreje i Japana.

Najveći potrošač nafte u svetu je Indija, zemlja koja od evropskih uvođenja sankcija Rusiji kupuje naftu po nižoj ceni. Druga ozbiljno pogođena zemlja biće Japan, koji sa skoro 90 odsto zavisi od uvoza, jer nema svoju proizvodnju.

Iako i Kina umnogome zavisi od kupovne nafte, oni ipak imaju deo svoje proizvodnje, dok se Evropa oslanja na nuklearnu energiju, ugalj i gas, a manje na naftu.

Na spisku pogođenih biće i Argentina, Turska, Južna Afrika i Pakistan, kao i Šri Lanka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>