• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za Sinišu Malog EPS je lokomotiva razvoja zemlje: "Nema govora o privatizaciji"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prioritet Vlade je restrukturiranje energetskog sektora, navodi ministar finansija

  • 1
FINANSIJE ZDRAVSTVO DIGITALIZACIJA Siniša Mali / Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar finansija, Siniša Mali, jutros je gostovao na RTS-u i tom prilikom najavio strategiju za razvoj EPS-a do kraja maja.

Mali je rekao da "nema govora o privatizaciji EPS-a", i da on mora da bude prava lokomotiva razvoja Srbije. Ukazao je da je rat u Ukrajini pokazao sve manjkavosti energetskog sistema u Evropi.

- Završeni su dvonedeljni razgovori sa predstavnicima MMF-a u okviru prve revizije aktuelnog Stend-baj aranžmana sa Srbijom, koji se sprovodi od decembra 2022. Ocenjeno je da je srpska privreda pokazala otpornost u vrlo nepovoljnim uslovima, da su makroekonomski rezultati u okviru programa odlični a da program strukturnih reformi dobro napreduje - kazao je ministar, a piše RTS.

Takve ocene su, dodaje, i uslov da Odbor direktora MMF-a u junu odobri prvu reviziju aranžmana. Fond je, međutim, sugerisao da je i u narednom periodu neophodna kombinacija politika za obuzdavanje inflacije, rezervi za krizu, restrukturiranje javnih preduzeća kao i fiskalni prostor za dodatne javne investicije.

Važan deo aranžmana sa fondom, ali i prioritet Vlade je restrukturiranje energetskog sektora, istakao je dalje Mali.

- Prošle godine, kad je krenuo sukob u Ukrajini videlo se koliko je bitan jak energetski sektor. Izlazimo sa projektom do kraja maja šta treba da uložimo.

Prema njegovim rečima, do 2030. godine veliki deo proizvodnje energije treba da bude iz obnovljivih izvora.

Podsećamo, 4. aprila je usvojen novi statut EPS-a, naime to preduzeće će ubuduće biti akcionarsko društvo zatvorenog tipa u 100 odsto vlasništvu države.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>