• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo su najprometniji aerodromi na svetu: Prvi na listi prevezao 93 miliona putnika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Broj svetskih putnika porastao je za skoro sedam milijardi u prošloj godini

  • 0
Putovanja, aerodrom Foto: Tanjug/AP

Aerodrom u Atlanti je aerodrom sa najviše posla na svetu već drugu godinu zaredom, sa 93,7 miliona putnika tokom prošle 2022. To je povećanje od 24 odsto u odnosu na godinu pre, pokazuju zvanični podaci.

Kao i većina svetkih aerodroma, ni ovaj se još nije oporavio o udara koji je na avio industriju ostavila pandemija korona virusa.

Broj svetskih putnika porastao je za skoro sedam milijardi u prošloj godini, što je povećanje za više od 50 odsto u odnosu na godine pandemije, ali u isto vreme i smanjenje od 26 odsto u odnosu na 2019, godinu pre pandemije.

Aerodrom u Dalasu zauzeo je drugo mesto, sa 73.4 miliona putnika, dok je aerodrom u Denveru treći sa 69.3 miliona prevezenih ljudi.

Na četvrtom mestu nalazi se aerodrom u Čikagu, a podlednji američki aerodrom koji je ušao u top deset je onaj u Los Anđelesu koji je prevezao 65,9 miliona putnika.

Osim SAD, koja već dve godine neprikosnoveno "drži" prva četiri mesta, na listi deset najužurbanijih našle su se i luke u Dubaiju, Istanbulu, Londonu, Nju Delhiju i Parizu.

Ipak, ne ide sve podmazano. Zbog otkazivanja letova, samo američke kompanije su se za u nepunih godinu dana susrele sa više od 60.000 žalbi zbog otkazivanja i kašnjenja letova.

Oko 181.000 letova otkazano je tokom prošle godine, što je rekordan broj sa kojim može da se poredi samo otkazivanje letova nakon terorističkog napada na kule bliznakinje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>