• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Beskontaktno plaćanje već živi, a preko pos terminala moći ćemo i da zakazujemo termine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na POS terminale mogu se instalirati i druge funkcionalnosti koje olakšavaju poslovanje

  • 0
Elektronsko bankarstvo, e fakture

Foto: Anton Ostapenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Udeo beskontaktnih plaćanja u Srbiji konstantno raste, a privredi su na raspolaganju brojna savremena rešenja kojima mogu vršiti naplatu robe i usluga, ali i olakšati poslovanje dodavanjem novih aplikacija, rekao je Branislav Popović, direktor prodaje kompanije Payten.

- U odnosu na 2016. godinu, broj izdatih kartica u Srbiji povećan je za više od 50 odsto, a konstantno raste i učešće beskontaktnih plaćanja. Ovi trendovi podstiču i ubrzani razvoj rešenja za naplatu, koje se danas može vršiti preko posebnih terminala, ali i putem mobilnog telefona. Nakon uvođenja fiskalizacije u aprilu prošle godine naročito je postao popularan Android POS koji ima sve čitače kartica. Od decembra se u Srbiji primenjuje i platna aplikacija Soft POS za beskontaktna plaćanja, koja se instalira na telefon ili tablet i uz pomoć koje trgovci mogu vršiti naplatu bez posedovanja posebnog hardvera, sve u skladu sa zakonom. Na primer, u kompanijima koje se bave isporukom kupci sada mogu platiti i karticom kod kurira, što je veliki benefit za sve - izjavio je Popović.

Popović je dodao da se na POS terminale mogu instalirati i druge funkcionalnosti koje olakšavaju poslovanje, kao što su aplikacije za zakazivanje termina koje su pogodne za frizere i stomatologe, ili lojalti aplikacije.

Takođe je naveo i da je veća zastupljenost digitalnih plaćanja sredstvo u borbi protiv sive ekonomije, zbog čega je Payten i učesnik nacionalne iniciative Bolji način, kojom će malim i srednjim preduzećima biti omogućeno da besplatno dobiju 25.000 POS terminala.

- Preduzeća koja uvode beskontaktna plaćanja nemaju razloga za strah kada je u pitanju bezbednost bezgotovinskih transakcija. Osim tehnologija kojima se obezbeđuje zaštita i klijenti su osigurani, jer u slučaju zloupotrebe postoji trag kao i mogućnost da povratite sredstva - objasnio je Branislav Popović.

Onlajn kupovina je doživela bum ove godine

Foto: Shutterstock

 

On je takođe istakao da je nedavno održani sajam Technobank pokazao da je Beograd centar razvoja platne industrije u regionu.

- Ponosni smo jer je naša kompanija već 15 godina sponzor ovog regionalnog događaja na kom se predstavljaju noviteti u finansijskoj industriji. Na panelima je isktanuto da su projekti koje smo započeli prošle godine pokazali uspešne rezultate, kao što su kombinacija fiskalizacije i plaćanja i Soft POS. Opšti trend je multifunkicionalnost uređaja. Bankomati sve više postaju šalteri, jer se na njima može vršiti isplata u stranim valutama, uplata gotovine, plaćanje računa i slično.

Drugi važan trend je mobilnost plaćanja– i klijenti i trgovci sve više koriste mobilne telefone za realizaciju transakcija. Opšti zaključak je da su sve kompanije u industriji angažovane da pruže rešenja koja su u skladu sa sa svakodnevnim životom potrošača i potrebama biznisa, što doprinosi nezaustavljivom rastu bezgotovinskih transakcija - zaključio je Popović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>