• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poljoprivrednicima povrat od 15 do 20% investicije za energetsku efikasnost

Vreme čitanja: oko 2 min.

3 Banka, u saradnji sa GEFF programom koji je razvila EBRD uz podršku donora, registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima odobrava kredite za zamenu stolarije, postavljanje fasade i energetski efikasnih sistema za grejanje u kućama, sa 15 do 20 posto povrata od ukupnog iznosa investicije

  • 0
3 bank Foto: Promo/ Nenad Mihajlović

Maksimalni iznos kredita je 15 hiljada evra, odnosno 1.800.000 dinara, a rok otplate do 60 meseci.

-Kao banka koja ima jednako bitna tri strateška cilja, a to su pozitivan uticaj na društvo, na očuvanje prirodne sredine i ekonomski prosperitet banke i njenih zaposlenih, želimo da sve što radimo bude usmereno ka rešavanju izazova ljudi i zajednice u kojoj poslujemo - kaže Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora 3 Banke, povodom lansiranja kreditne linije za unapređene energetske efikasnosti poljoprivrednih gazdinstava. On objašnjava da novim programom 3 Banka žli da doprinese rešavanju dva značajna problema našeg društva. Prvi je napuštanje i starenje sela, uzrokovano migracijama mladih iz seoskih sredina u velike gradske centre, koje traje već decenijama. Drugi problem je što je zbog energetski neefikasnih objekata u domaćinstvima u Srbiji potrošnja energije za grejanje izuzetno velika u odnosu na prosek EU.

-Ovo je još jedna u nizu inicijativa kojom želimo da podstaknemo ljude, posebno mlade, da ostanu na selu i grade budućnost za sebe i svoje porodice. Uslovi stanovanja su svakako jedan od bitnih faktora koji utiču na odluku mladih da ostanu na selu, stoga sa velikim zadovoljstvom najavljujemo ovaj program - zaključuje Vukotić.

-Jedan od ključnih razloga izostanka ulaganja u energetsku efikasnost stambenih jedinica jeste nemogućnost većeg dela stanovništva da izdvoji sredstva za ove investicije. Problem je posebno izražen u seoskim sredinama gde se veliki deo stanovnika bavi poljoprivredom i ne mogu da ostvare pravo na kreditnu podršku za ove namene. Kroz ovaj program smo omogućili malim poljoprivrednicima da poboljšaju uslove stanovanja, smanje troškove energije i ostvare značajan povrat na investicije ove vrste. U svetlu globalne energetske krize i rasta cene energenata ovo pitanje postaje još značajnije, stoga nam je važno da svaki građanin, bez obzira gde živi i čime se bavi, ima priliku da sebi i svojoj porodici obezbedi topao i udoban dom - kaže Vukotić.

-Zahvaljujući partnerstvu sa EBRD u okviru GEFF programa dobili smo priliku da damo svoj doprinos rešavanju ovog problema i podržimo napore države u realizaciji Strategije energetske efikasnosti - objašnjava Vukotić.

Angažovanje 3 Banke na unapređenju energetske efikasnosti kao značajnog segmenta održivog razvoja nije iznenađenje ako znamo da je banka u većinskom vlasništvu tri najpoznatije "zelene banke" iz EU, Umwelt Banke i GLS banke iz Nemačke i Triodos banke iz Holandije. Banka je i članica GABV, nezavisne asocijacije banaka koje koriste svoj ekonomski potencijal za ostvarenje održivog ekonomskog i društvenog razvoja, kao i očuvanje životne sredine.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>