• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-industrija ima 4 goruća problema, ali i plan kako da ih reši: Da li će time oterati putnike?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-kompanije i savezni zvaničnici su se usaglasili da smanje letove

  • 0
avion, putovanje, kofer, pakovanje Foto: Svetilos / Alamy / Alamy / Profimedia

Suočene sa zakrčenim aerodromima, rastućim troškovima, nedostatkom pilota i ponovnim porastom potražnje za putovanjima, avio-kompanije se sve više okreću starom "leku": većim avionima koji primaju više putnika.

I dok je vremenom došlo do potrebe za izolacijom, bilo da je reč o traženju "ličnog prostora", ili zbog korone i mera o distanci, izgleda da se gomilanje putnika u jednoj letelica - ponovo vraća na velika vrata.

Letovi 11 najvećih američkih avio-kompanija imali su u proseku više od 153 sedišta na domaćim letovima prošle godine, u odnosu na prosek od skoro 141 sedište u 2017, prema podacima kompanije za avijaciju Cirium.

U aprilu, dakle ovog meseca, američki prevoznici imaju 0,6% više sedišta u svojim redovima na domaćim letovima, u poređenju sa istim mesecom 2019. godine, uprkos tome što obavljaju 10,6% letova manje.

Trend okretanja većim avionima je u ovoj industriji poznat kao deo strategije "upgauging", što znači da avio-kompanije mogu da prodaju više mesta na svakom letu, a da to čine uz manji broj letelica, kojih de facto nedostaje.

Uz to, nedostaje i pilota, i to mesecima unazad.

Prevoznici će u svemu ovome verovatno videti korist, a putnici? Naime, prema pisanju CNBC, veći broj putnika na jednom letu, u jednom avionu, smanjuje troškove kompaniji, ali to ujedno znači i manje opcija za putnike - kada je reč o letovima.

Na primer, "United Airlines" je saopštio da njegovi letovi imaju 20 mesta više po polasku u svojoj punoj floti, nego 2019. Rodni Koks, potpredsednik ove kompanije, zadužen za aerodromske operacije u čvorištu Newark Liberty International Airport, rekao je prošlog meseca za CNBC da je "teško povećati broj letova na tom aerodromu, jednom od najzakrčenijih u zemlji". 

avion, putovanje, kofer, pakovanje Foto: Svetilos / Alamy / Alamy / Profimedia

Trend okretanja većim avionima dobija sve veći značaj posebno sada, usred proleća i u susret letu, kada se očekuje više putovanja i veći protok putnika, a i dalje je osetan manjak pilota, kontrolora leta i novih aviona.

- Ključno je održavanje operacije u prepunom Njuarku - kaže Koks, i dodaje da "ako avioni ne polete dovoljno brzo po rasporedu, zbog ograničenog broja gejtova - aerodrom će se pretvoriti u parking".

Avio-kompanije i savezni zvaničnici su se usaglasili da smanje letove, u nadi da će tako izbeći probleme nastale prošlog leta kada su se pravile ogromne gužve na aerodromima, a letovi su kasnili.

(Telegraf Biznis)

Video: Ovako izgleda najskuplja jahta na sajmu nautike: Košta skoro pola miliona evra

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>