• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova zemlja je lani bila najveći svetski uvoznik ruske votke: Iznenadiće vas ko je na drugom mestu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zemlje EU, zatim SAD, Japan i Kanada, u okviru paketa sankcija usvojenih 2022. godine, ograničile su uvoz određene robe iz Rusije

  • 1
alkohol, piće, votka Foto: Shutterstock

Izrael je prošle godine postao lider u svetu u uvozu votke iz Rusije, izračunale su RIA Novosti, na osnovu podataka platforme "UN Komtrejd".

Ta država je više nego učetvorostručila kupovinu ovog pića, sa 5,7 miliona dolara, na 24,7 miliona dolara u odnosu na 2021. godinu.

Na drugom mestu je Nemačka, koja je smanjila uvoz ruske votke na 7,5 miliona dolara (sa 43,4 miliona dolara uvezenih 2021.), a onda sledi Jermenija, iako je ta zemlja skoro pa prepolovila uvoz pića iz Rusije (sa 13,2 miliona dolara iz 2021. na 6,9 miliona dolara lane).

Velika Britanija, koja je dugi niz godina bila neprikosnoveni lider među uvoznicima ruske votke i kupovala ovaj proizvod za više od 50 miliona dolara godišnje, počela je još ranije da smanjuje uvoz tog pića: tako je 2021. njen uvoz pao na 29,7 miliona dolara (drugo mesto među uvoznicima), a 2022. na 5,5 miliona dolara (četvrto mesto).

Zemlje EU, zatim SAD, Japan i Kanada, u okviru paketa sankcija usvojenih 2022. godine, ograničile su uvoz određene robe iz Rusije, koja je, prema njihovom mišljenju, značajna za budžetske prihode.

Ograničenja su uticala i na jaka alkoholna pića, a pre svega votku.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>