• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rad od kuće ispraznio poslovne zgrade: Kirije skaču, a vlasnici nemaju kome da izdaju kancelarije

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Posao otkaz otpuštanje devojka žena kutija Foto-ilustracija: Shutterstock

Veliki broj poslovnih prostorija širom SAD "zvrji" prazno ili je samo delimično popunjeno, što najbolje pokazuje efekte kovid ere rada od kuće koji se nastavio i danas. Ali, prazni hodnici i stolovi za sastanke ne zadaju glavobolje samo šefovima ćeljnih timskih sastanaka, nego i bankama.

I dok cene nekretnina rastu, vrednost poslovnih zgrada drastično pada. Iako ovo još nije sistemski problem za bankarski sektor, postoje opravdane sumnje da bi skoro mogao da postane.

Stručnjaci veruju da zajmovi za poslovne prostore neće postati problem za sve banke, za neke od njih definitivno hoće, a u vreme kada su neke od najjačih banaka poklekle, novi problemi uteruju menadžmentu banaka strah u kosti. 

Iako stručnjaci smatraju da je evropsko tržište najranjivije, Evroska centralna banka takođe je upozorila na opasnosti od urušavanja cena nekretnina zbog pada vrednosti poslovnih zgrada.

Ova vrsta nekretnina obuhvata kancelarije, apartmanske komplekse, magacine i tržne centre. U najvećem broju slučajeva kupuju se dugoročnim kreditima za koje su rate drastično skočile.

U isto vreme, kako je rad od kuće postao popularan tokom korona krize, cene kirija koje vlasnici poslovnih zgrada mogu da naplate pale su jer popunjenost poslovnih zgrada ide ispod 50 odsto. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>