• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Frizerka lažno prijavila 100 odsto veći promet salona: Nižu se prevare s kovid kreditima

Vreme čitanja: oko 1 min.

U slučajevima u kojima su dokazane prevare, najveći broj firmi je dostavio lažne podatke o prometu

  • 0
Švajcarska

Foto: Shutterstock

Od 17 milijardi franaka koje je odobrila švajcarska vlada za Covid kredite da bi spasila preduzeća od propasti, sumnja se da su firme koje su dostavile lažne podatke zloupotrebile 307 miliona franaka. Nedavno je na ciriškom aerodromu uhapšen preduzetnik koji je pokušao da pobegne iz zemlje, jer je optužen za zloupotrebu Covid kredita u iznosu od skoro 300.000 franaka.

Do sada je u Švajcarskoj podneto 2767 kaznenih prijava zbog moguće ili stvarne zloupotrebe kredita za Covid-19. Ukupni iznos prevara mogao bi dostići oko 307 miliona franaka, potvrdio je švajcarski Državni sekretarijat za privredna pitanja (SECO).

Od 2767 postupaka, 708 je zatvoreno, dok se 2059 prijava o zloupotrebama još uvek proverava. Iznos prevara u postupcima koji su okončani iznosi 59,3 miliona, a u onima koji su još otvoreni 247,5 miliona franaka.

Tokom pandemije korona virusa, švajcarska vlada je da bi smanjila rizik od propasti poduzeća, izdvojila oko 17 milijardi franaka za Covid kredite između 26. marta i 31. jula 2020. godine.

Konfederacija je propisala uslove koje su kompanije morale da ispune da bi konkurisale za Covid kredit, kao i maksimalan iznos pozajmice. U programu dodele ovih kredita učestvovalo je 125 banaka, koje su odobrile pozajmica za 138.000 preduzeća.

U slučajevima u kojima su dokazane prevare, najveći broj firmi je dostavio lažne podatke o prometu, a deo njih je već bio u stečaju ili likvidaciju kada su podnele prijavu za pozajmicu. Primera radi, vlasnica jednog frizerskog salona je navela da ima promet od 4,7 miliona franaka, što je sto puta više od stvarnog prometa koji ostvaruje njen salon.

(Telegraf Biznis)

Video: Stadion "974" napravljen od kontejnera na kojem će večeras igrati Švajcarska i Srbija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>