• 0

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Opstati ili nestati, pitanje je sad": Predsednik PKS poziva sve privrednike regiona na Adria samit

Vreme čitanja: oko 4 min.

Adria Samit 2023 - Budućnost digitalne trgovine održaće se od 3. do 7. maja na dve lokacije u dve zemlje

  • 0
Kopaonik biznis forum Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

"Odlučujuće pitanje opstanaka ili nestanka kompanija, odnosno digitalne privrede u našem regionu, jeste pitanje inovacija", istakao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež povodom predstojećeg Adria Samita, koji se održava od 4. do 7. maja, u hotelu Kempinski Adria u Savudriji.

Upravo, tehnološka revolucija biće jedna od glavnih tema ovogodišnjeg samita.

- Dakle više nije pitanje da li želimo, već kako ćemo inovirati naše poslovanje na način da možemo biti konkurentni i na globalnom tržištu. Digitalizacija i održivost su pitanja koja će odlučivati da li će nam firma uspeti ili ne na današnjem globalnom tržištu. I zato je važno da na Adria Samitu koji će se održati u Savudriji budemo svi iz regiona, razmenimo ideje i razgovaramo na ove teme - dodaje Čadež.

Privredna komora Srbije pokrenula je Invation hub u Beogradu koji ima za cilj da poveže tradicionalnu privredu i velike kompanije iz različitih sektora sa digitalnom zajednicom.

- A sve sa ciljem da napravimo naše nove, inovativne proizvode. Dakle, da ne izvozimo samo IT sate, da ne radimo za nekog drugog već da pravimo naše proizvode a to možemo samo ako se spoje velika privreda i IT zajednica - pojašnjava predsednik PKS-a.

Još jedna od inicijativa o kojoj bi Čadež voleo da bude reči sa partnerima u regionu je i pokretanje Biznis hub-a u San Francisku.

- Gde bismo imali jedan centar u kom bi mogli da pripremamo naše kompanije i uvodimo na to tržište koje je zaista zahtevno. Da našim kompanijama otvorimo mogućnost da dođu do investitora i tržišta, ali i da pre svega dođu do znanja - zaključuje Čadež.

Jedan od organizatora ovogodišnjega samita, Zoran Torbica, postavio je zanimljivo pianje svim učesnicima skupa: "Plašite li se promena ili jedva čekate?"

Torbica ističe da su svi koji se trude da prate promene i da predvide čak i blisku budućnost u najuzbudljivijem dobu.

-Imate li osećaj da se sve menja, drugačije je ali je nekako i poznato? Da li je globalna inflacija izazov ili je možda početak kraja nacionalnih banaka? Kripto valute skaču svaki dan munjevito, jesu li kriptovalute prošle dečije bolesti? Znate li uopšte šta je decentralizacija finansija? Znate li šta je fintech? Hoće li fintech ugroziti banke? Hoće li banke se prilagoditi promenama i koliko brzo? Šta je i gde je sada blockchain? Zašto je superioran u čuvanju podataka? Može li se kompromitovati? Kako je mašinsko učenje postalo veštačka inteligencija? Koliko brzo se razvija veštačka inteligencija i u kojim smerovima? Kako će to uticati na sve, od rada do procesa? Etika?

- Prisećamo se svih filmova i literature gde je veštačka inteligencija i uzbuđeno svaki dan prepoznajemo u sadašnjosti. Šta će sve zameniti veštačka inteligencija i promeniti, podršku, kreativu, omogućiće autonomno kretanje vozila? Zdravstvo? Dobijaćete personalizovane ponude kreirane samo za vas, baš kada vam treba. Da li znate da je Amerika i dalje najrazvijenije tržište za sve digitalno? Da li je najbolji grad San Francisko ili možda neki drugi? Da li su call-ovi zamenili sastanke uživo? Da li volite call-ove, kako utiču na vas, volite li ih uopšte? Znate li šta su startapi i koliko je teško da prežive kada startuju sa ovih prostora. Znate li da broj svih startapa sa ovih prostora desetak puta manji od Estonije? Zašto? – ovo su samo neka od pitanja koja Torbica postavlja i obećava da će učesnici Adria samita otkriti odgovore na njih.

Na jedinstvenom regionalnom "Adria Summit 2023 – Future of Digital Commerce" organizatori će spojiti startape kojima su potrebni ozbiljni investitori, koji će im omogućiti pristup i rast na najdigitalnijim Internet tržištima.

O Samitu

Ovogodišnji samit održava se na dve lokacije u dve zemlje.

-U Istri će se održati Adria Summit 2023, Future of Digital Commerce, i to u dve zemlje u isto vreme, Hrvatskoj i Sloveniji, u EU, bez granica po prvi put. Hotel Adriatic Umag i Hotel Palace Portorož, udaljeni su svega 20 kilometara, desetak minuta vozilima, biciklima do sat vremena, morem 15 minuta možda... Dva konferencijska dana, jedan dan posvećen mreženju, sportske aktivnosti, golf i teniski turnir opet, vožnja biciklom, gastro i enloški događaji.

- Trudili smo se da sve uskladimo što više sa ESG smernicama, od hotela koji se rukovode ESG standardima do nas organizatora koji smo paperless, podržavamo lokalne farmere, promovišemo EV vozila i kretanje biciklom što uopšte nije teško jer smo u Istri, a Istra je lepa i po suncu – ističe Zoran Torbica.

Više detalja, kao i o načinu prijave za učešće pogledajte na portalu adriasummit.com.

(Telegraf Biznis)

Video: Bira se "Inženjerka godine"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>