• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Uskrs imate pravo na četiri neradna dana, a evo kako možete da "napravite" i deset

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za one ambiciozne, ili ako im to posao dozvoljava možete da spojite i deset dana

  • 0
Uskrs ili Vaskrs Foto: Pixabay, Shutterstock

Uskrs je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a ove godine se slavi 16. aprila. Po crkvenom kalendaru taj praznik se slavi tri dana. Ove godine, zaposleni će imati slobodne dane petak, subotu, nedelju i ponedeljak, od 14. do 17. aprila.

Veliki petak je ove godine 14. aprila i nosi sećanje na raspeće Isusa Hrista. Od petka počinju neradni dani. Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti je 15. aprila, da bi 16. aprila osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugi dan Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 17. april neradni dan.

Naravno, u zavisnosti koliko je kome ostalo dana odmora, kombinacije su brojne kada je reč o spajanju Uskrsa, odnosno Prvog maja.

U dogovoru sa vašim poslodavcem i kolegama, možete da napravite dosta dana odmora. Zahvaljujući vikendu, prvo možete da budete slobodna cela četiri dana. Ukoliko "ukradete" od odmora još dva (četvrtak ove nedelje i utorak sledeće), možete da dobijete šest dana.

Ako pak želite još više dana, zaboravite ovu nedelju, već uzmite 4 dana odmora od sledeće i praktično nećete raditi od 14 do 24 aprila, što je deset dana.

Kada se dan vikenda menja radnim

Kao što je Telegraf Biznis ranije pisao, u resornom ministarstvu ističu da se po Zakonu o državnim i verskim praznicima u Srbiji, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici „padne” u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana.

Inače, Vlada Srbije ranije je donela Zaključak, kojim preporučuje svim poslodavcima na teritoriji Srbije da zaposlenima koji nisu iskoristili sve dane godišnjeg odmora za godinu posle korone, omoguće da taj odmor započnu i iskoriste u ovoj 2023. godini.

Proveravali smo o čemu se tačno radi, a o tome možete čitati u našem posebnom tekstu.

Tokom uskršnjih praznika, od 14. do 17. aprila, menja se radno vreme u poštama, tržnim centrima i trgovinama u Srbiji, dok će parkiranje u zoniranim delovima Beograda biti besplatno. Opširnije takođe možete da čitate u našoj posebnoj vesti. 

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>