• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski ekonomski forum nas pohalio u tekstu: "Šta možete da naučite od Srbije o biotehnologiji"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je dobar primer države koja sarađuje sa liderima u biznisu, nauci i civilnom društvu

  • 0
biotehnologija Foto: Shutterstock

Biotehnologije transformišu zdravstveni sektor kroz inovacije koje su omogućile da stvari puput genetskog testiranja, tretmana lekovima i uzgajanja veštačkih tkiva postanu realnost, piše Svetski ekonomski forum.

Kako ističe taj list u pisanju o Srbiji, pragmatična priroda i nagli razvoj dokazali su da biotehnologij povećavaju efikasnost, smajuju greške i postižu dobre rezultate. Biotehnološko tržište zabeležiće rast od 8,7 odsto između ove i 2030. godine, procene su stručnjaka.

Biotehnologije mogu da promene život na bolje i da nam unaprede zdravlje, a velika prepreka na tom putu su zakonske regulative, etički principi i finansiranje.

U Evropi, navodi između ostalog WEF, Srbija je dobar primer države koja sarađuje sa liderima u biznisu, nauci i civilnom društvu kako bi se stvorilo okruženje koje pokreće društo na promene.

Glavni igrači na tržištu biotehnologija u Srbiji suočili su se sa brojnim izazovima, uključujući potrebu za platformama za sekvenciranje, za kapacitetima za skladištenje, kao i za sistemima za obradu podataka genoma. Kako bi potpomogla razvoju biotehnološkog ekosistema, Vlada Srbije uvela je brojne strategije na kojima druge države mogu da uče.

Kažu i sledeće:

Virus Outbreak Britain Genome Frank Augstein

1. Stvaranje jakog zakonskog okvira

Visok nivo zakonske zaštite ne onemogućava eksperimentisanje. Srbija je napravila transparentno okruženje bazirano na nauci, a takvo okruženje podržava odgovoran napredak. C4IR Srbija aktivno konsultuje stručnjake koji šalju predloge za izmene propisa koji bi olakšali poslovanje u ovoj oblasti.

2. Podržavanje inovacija i istraživanja

Ubrzavanje razvoja novih proizvoda i tehnologija znači otvorenost prema novim idejama i okruženjima. Na primer, Vlada Srbije je lansirala Nacionalnu platformu za veštračku inteligenciju i složila se da je koristi za čuvanje najvažnijih podataka. Nakon toga je osnovala centar za sekvenciranje genoma i uslove za dalji razvoj biomedicine korišćenjem alata koji su poslednja reč tehnike.

3. Obezbeđivanje finansija za rast industrije

Rast istraživanja u oblasti biotehnologija i investicija u razvoj istih jedan od ključnih faktora za razvoj. Srbija ulaže u Bio4 Kampus i pomaže promovisanju startapa koji su zapali za oko mnogim stranim investitorima.

4. Obrazovanje radne snage

Biotehnološka industrija zapošljava više od 1,9 miliona ljudi širom sveta i stalno se razvija. Zaposleni moraju da razvijaju veštine i znanja kako bi uspeli u ovako izazovnom okruženju. C4IR Srbija sprovela je studijsko putovanje u Veliku Britaniju gde su naši stručnjaci upoznali njihove brojne naučnike i doktore kako bi razmenili znanja i izgradili partnerstva.

5. Razvijanje jake IT infrastrukture

Gathering, processing and analyzing vast amounts of data require multiple downstream processes. To create favourable conditions for research, pilots and scaling solutions, C4IR Serbia is establishing a genetic and health data registry to ensure efficient and secure storage of genetic and health data and its usage in research and development.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>