• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska banka opet pomaže Ukrajini: Daju 200 miliona dolara za popravku energetske infrastrukture

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini

  • 3
novac pare dolari, NerdWallet-Millennial-Money-Tame-Inner-Critic Foto: Tanjug/AP

Svetska banka je saopštila da će finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grejne infrastrukture, a da će partneri i drugi obezbediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi.

Donacija od 200 miliona dolara biće iskorišćena za hitne popravke ukrajinskih tranzicionih transformatora, mobilnih toplotnih kotlova i druge kritične opreme za hitne slučajeve, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Svetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini, uključujući obaveze i obećanja donatora. Od toga je više od 20 milijardi dolara isplaćeno kroz nekoliko projekata, navodi se u saopštenju.

Ukrajinska energetska infrastruktura pretrpela je štetu od 11 milijardi dolara tokom prošle godine i jedna je od najkritičnijih oblasti u kojima je Kijevu potrebna hitna podrška, rekla je u sredu potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde.

Tokom jesenjih i zimskih meseci više od polovine ukrajinske elektroenergetske mreže je oštećeno, što je dovelo do nestanka struje širom zemlje i doprinelo nestašici hrane, grejanja i vode, saopštila je Svetska banka.

Većina elektrana je od tada ponovo priključena na mrežu. Međutim, značajna oštećenja na prenosnim trafostanicama i dalje ograničavaju njihovu proizvodnju, što dovodi do planskih smanjenja opterećenja i prekida u većini regiona, dodala je Svetska banka.

Ukrajina je u ponedeljak saopštila da je nastavljen izvoz električne energije u Evropu, koji je bio obustavljen u oktobru, kada je Rusija počela da izvodi raketne i bespilotne udare na vitalnu energetsku infrastrukturu, sa obrazloženjem da je to usmereno na slabljenje ukrajinske vojske.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>