• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Presecanje žute patkice otkriva noćnu moru: Gumene igračke za kupanje pune buđi i bakterija

Vreme čitanja: oko 3 min.

Švajcarska studija je pokazala da se u njima, pored buđi, nalaze bakterije kao što su Legionela, Ešerihija koli i Listerija

  • 0

Jedna od omiljenih zanimacija dece je brčkanje u kadici dok su okruženi gumenim igračkicama koje pište, prskaju i mekane su za grickanje. Ova scena deluje preslatko sve dok ne postanete svesni da su one crne mrlje koje se naziru spolja ustvari - opasna buđ. 

Ukoliko presečete žutu patkicu, plavo slonče ili zelenu žabicu na pola, otkrićete da ne unutrašnjost crna, lepljiva i neugodnog mirisa. To nije obična prljavština, to je buđ koja se širi neverovatnom brzinom i zahvata čitav unutrašnji zid igračke, a kod dece koja je pune vodom kojom se prskaju, može da izazove respiratorne probleme, alergije, infekcije oka i slične zdravstvene probleme.

Buđ se stvara u igračkama zbog toga što stoje u vlažnom, toplom i mokrom okruženju i nikada se ne osuše skroz.

Koliko opasno ovo može da bude pokazuje iskustvo jedne majke iz Požarevca.

- Dete se maltene od rođenja igralo sa gumenim igračkicama tokom kupanja. Kada je imao godinu i po dana prsnuo je vodu iz igračkice sebi u oko i do kraja brčkanja to oko mu se prvo malo zacrvenelo, pa skroz buknulo, da bi se do kraja večeri skoro zatvorilo. U bolnici su nam rekli da je verovatno infekcija nastala nakon prskanja iz gumene igračke koja je prepuna bakterija - kaže Milena Janković.

Ona objašnjava da je po dolasku kući isekla jednu gumenu patkicu i da se šokirala prizorom.

- Pokušala sam potom da ih operem u veš mašini, ali su se samo savršeno iščistile spolja, dok su unutra i dalje bile pune vode i crnih mrljica koje su u vidu pahuljica ispadale iz patkice svaki put kad je stisnem da iz nje izbacim vodu. Pokušala sam sa izbeljivačem, ali me to još više uplašilo da sin prsne u oko, a potom i sa sirćetom, nakon kog nismo mogli da izbacimo miris zbog male rupice kroz koju jedino može da se suši - kaže ona za Telegraf Biznis.

Gumena patkica Foto: Telegraf Biznis

Iako postoji mnogo saveta kako da se buđi reši, jedini način kad se igračka već ubuđa je da se zameni drugom, a da se na drugoj istog trenutka zalepe rupe preko kojih voda ulazi u njih. Možda su malo manje zabavne za decu jer ne prskaju, ali su tako bar bezbedne.

Jedan švajcarski institut (Swiss Federal Institute of Aquatic Science and Technology) uradio je istraživanje o unutrašnjosti gumenih igračaka i studija je pokazala da se u njima, pored buđi, nalaze bakterije kao što su Legionela, Ešerihija koli i Listerija. Ove bakterije ponekad je jako teško izbaciti iz organizma jer su neke od njih otporn na brojne antibiotike, a lako mogu da dovedu do infekcije.

Oni su zaključili za za ovu situaciju voda nije jedini krivac, već i plastika koja se koristi za pravljenje igračaka koja ispušta komponente ugljenika koje stvaraju pogodno tlo za razvoj bakterija, pogotovo kada se u ovaj miks doda sapunica, znoj i delovi kože koji ostaju u kadicama tokom kupanja.

Dečje igračke inače su zdravstvena noćna mora. Kancerogeni parabeni i dalje se koriste u širokoj lepezi proizvoda za decu, iako je njihov štetan uticaj nadaleko poznat i u nekim državama, poput Kanade, već su decenijama zabranjeni.

Prema jednom istraživanju, opasni parabeni pronađeni su u više od 85 odsto testiranih proizvoda, uključujući slušalice za telefon, plastične igračke, odeću...

Plastika u kući, igračke od plastike, ftalati Foto: Shutterstock

Ovi parabeni dokazano izazivaju rak kod laboratorijskih miševa i pacova, a posebno su opasni za jetru, štitnu žlezdu i bubrege, a najopasnije je to što se u našem organizmu nagomilavaju.

Na našem tržištu ovakvim istraživanjima bavili su se istraživači Alternative za bezbednije hemikalije – ALHem, koji su pokazali da je od 15 testiranih plastičnih igračaka čak sedam sadržalo opasne supstance - ftalate, koji se namerno stavljaju u plastiku da bi ona bila mekana i savitljiva.

Zato bi pri kupovini poklona za praznike trebalo izbegavati plastične igračke koje na sebi imaju reciklažnu oznaku 3 (trougao u kojem se nalazi broj 3), jer ta oznaka znači da su napravljene od polivinil hlorida, tj. PVC plastike, i kod njih je najveća verovatnoća da sadrže ftalate. Od takve plastike su napravljene igračke za kupanje, mekane lutke, mekane lopte i konjići.

(Telegraf Biznis)

Video: Jedno od 10 najzastrašujućih mesta na svetu: Legenda o sablasnom Ostrvu lutaka izaziva jezu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>