• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Saudi Aramko je treća najvrednija svetska kompanija: 4% njenog udela sada ide u Javni investicioni fond

Vreme čitanja: oko 1 min.

U februaru 2022. još četiri odsto Aramka je prebačeno na PIF

  • 0
nafta

Foto: Shutterstock

Prestolonaslednik Saudijske Arabije i vladar te zemlje, Mohamed bin Salman, najavio je danas prenos od 4 odsto udela u naftnom gigantu Saudi Aramko - na podružnicu državnog fonda, čime se dodatno uvećavaju sredstva zemlje, u trenutku kada ona pokušava da proširi svoju ekonomiju mimo nafte.

To znači da 4 odsto udela u Saudi Aramco ide državnom Javnom investicionom fondu (PIF), prenosi AP.

"Prenos sredstava će takođe učvrstiti snažnu finansijsku poziciju i kreditni rejting PIF-a", navodi se u saopštenju o dogovoru. Iz Saudi Aramco-a, formalno poznatog kao Naftna kompanija Saudijske Arabije, saopšteno je da saudijska vlada ostaje najveći akcionar kompanije, sa više od 90 odsto njenih akcija.

U februaru 2022. još četiri odsto Aramka je prebačeno na PIF.

Kompanija ima tržišnu vrednost od 1,94 triliona dolara, što je čini trećom najvrednijom firmom na svetu, iza Epla i Majkrosofta, a u teoriji, prenetih 4 odsto čini je vrednom oko 77,6 milijardi dolara.

Aramko je prošle godine prijavio profit od 161 milijardu dolara, do čega je došlo zbog rasta cena energenata nakon što je Rusija započela rat protiv Ukrajine u februaru 2022. godine, sa sankcijama koje su ograničile prodaju moskovske nafte i prirodnog gasa na zapadnim tržištima.

Referentnom naftom Brent sada se trguje iznad 86 dolara po barelu, što dodatno podstiče zabrinutost oko globalne inflacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>