• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žene sve češće zarađuju više od svojih muževa, ali se odnos u obavljanju kućnih poslova ne menja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj problem neće da se reši sam od sebe

  • 0
Kućni poslovi

Foto: Shutterstock

Iako sve više žena zarađuje više od svojih muževa, one i dalje više rade i kod kuće svakodnevne kućne poslove, pokazuje najnovije istraživanje, a o čemu je Telegraf Biznis ranije detaljnije pisao. 

Istina, broj muškaraca koji i dalje zarađuju više od žena daleko nadmašuje broj žena koje u kuću donose više novca od muških polovina, ali je činjenica da je i takvih sve više i da se njihov broj utrostručio u poslednjih nekoliko decenija.

Tako danas muškarci zarađuju više u 55 odsto brakova, za razliku stanja koji je pre pola veka iznosio 85 procenata. Danas oba supružnika zarađuju sličan iznos u skoro trećini brakova, dok je u 16 odsto bračnih zajednica žena glavni donosilac hrane na sto.

Do ovakve situacije dolazi zbog toga što su žene sve češće visoko obrazovane, što nije bio slučaj pre pola veka, ali kako njihov doprinos kućnom budžetu raste, ne smanjuje se njihov doprinos održavanju domaćinstva.

Izgleda da tradicionalni brakovi ne prate modernu sliku uspešne žene, smatraju stručnjaci. Brojne studije pokazuju da bez obzira na visinu plate, žena nosi mnogo više odgovornosti kod kuće.

U brakovima u kojima muž i žena zarađuju podjednako, žena u kućnim poslovima tokom nedelje provodi dva i po sata više, a dva sata više u brizi oko dece.

- Iako postoje brakovi u kojima vlada veća ekonomska jednakost, njihove obaveze oko kuće nisu izjednačene - smatra Ričard Fraj, vođa ove studije.

Jedini izuzetak su brakovi u kojima žena jedina zarađuje, u takvim brakovima su muškarci mnogo posvećeniji vođenju domaćinstva.

- Čak i tada žena radi podjednako oko kuće - kaže Fraj.

Stručnjaci objašnjavaju da ovaj problem neće da se reši sam od sebe.

- Morate da povedete razgovor o tome sa supružnikom i da napravite plan oko podjednakog uključivanja u porodične obaveze - smatraju stručnjaci.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>