• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Javna tajna tehnoloških kompanija: Oružje radi zbog čipova napravljenih u SAD

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od 450 pregledanih komponenti iz više od 27 različitih komada vojne opreme, više od 70 odsto čine delovi napravljeni u SAD

  • 0
Čip, čipovi Foto: Shutterstock

Zapadne kompanije brzo su ugasile svoje poslovanje u Rusiji nakon otpočinjanja rata u Ukajini, ali ni američke, ni evropske tehnološke kompanije izgleda da nisu prestale da prodaju Rusiji komponetnte za oružje koje omogućavaju nastavak ovog rata.

Nakon invazije, Sjedinjene Države i druge zemlje zabranile su izvoz visoke tehnologije u Rusiju kako bi pokušale da osakate njenu odbrambenu industriju, a tehnološke kompanije su objavile da su obustavile sav izvoz u Rusiju.

Ipak, ključni delovi proizvedeni u desetak zapadnih zemalja pronađeni su u vojnoj opremi ruskih snaga u Ukrajini, pokazuje istraživanje Britanskog akademskog žurnala.

Drugi izveštaj načinjen od strane nezavisne grupe "Conflict Armament Research" analizirao je komponente iranskih dronova i došao do zaključka da je većina napravljena u SAD.

Ova dva izveštaja, piše CNBC, pokazuju nam kako vojna industrija zavisi od poluprovodnika napravljenih u SAD. Tako u ruskom oružju delovi napravljeni u SAD čine 50 odsto, dok u iranskim sistemima čine čak 80 odsto.

Istraživači su u više navrata putovali u Ukrajinu kako bi proverili odakle stiže mikroelektronika iz borbenih sistema korišćenih u ovom ratu. Oni su napravili hiljade fotografija ovih delova. Od 450 pregledanih komponenti iz više od 27 različitih komada vojne opreme, više od 70 odsto čine delovi napravljeni u SAD.

Čip, čipovi Foto:Shutterstock

Skoro polovina dolazi iz američkih kompanija Analog Devices, Texas Instruments, Microchip Technology, Onsemi, Intel, Xilinx i Cypress Semiconductor. Uprkos tome, sve ove kompanije tvrde da su obustavile izvoz svojih proizvoda za Rusiju, Belorusiju i da poštuju restrikcije koje je uvela država.

Vlasti SAD već istražuju kod američkih tehnoloških kompanija kako su se čipovi američke proizvodnje našli na ruskoj vojnoj tehnici koja se koristi tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Dok su neki od sofisticiranijih zapadnih čipova u ruskom oružju godinama bili predmet posebnih uslova za izdavanje dozvola za izvoz, istraga je otkrila da mnoga naoružanja takođe sadrže uobičajene kompjuterske čipove i druge komponente koje se nalaze u potrošačkim proizvodima. Oni su lako dostupni i u mnogim slučajevima ne podležu ograničenjima izvoza.

Inspektori nastoje da saznaju kako su se čipovi i druge elektronske komponente američke proizvodnje našle na ruskim radarskim sistemima, dronovima, tenkovima, kontrolnoj opremi i brodovima.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>