• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

YouTube staje na put ovom tipu sadržaja: Sve više mladih u riziku od poremećaja u ishrani

Vreme čitanja: oko 1 min.

Smatra se da bi određena grupa korisnika mogla da bude "inspirisana" neprimerenim sadržajem, te da bi počela da imitira

  • 0
eating disorder Foto: Shutterstock

Jutjub je u utorak najavio niz promena u načinu na koji se bavi sadržajem koji se odnosi na poremećaje u ishrani.

Platforma je već prethodno uklonila sadržaj koji "veliča" ili "promoviše" poremećaje u ishrani, a nove zabrane se sada tiču i drugih sličnih sadržaja: ponašanje koje podrazumeva "pročišćavanje" nakon jela (povraćanje, znaci bulimije) ili ekstremno brojanje kalorija.

Smatra se da bi određena grupa korisnika Jutjuba mogla da bude "inspirisana" ovim neprimerenim sadržajem, te da bi počela da imitira.

Za video snimke koji prikazuju takva "ponašanja" u kontekstu "oporavljanja" posle obedovanja, Jutjub će dozvoliti da sadržaj ostane na sajtu, ali će ga ograničiti na korisnike koji su preplaćeni na platformu i stariji od 18 godina.

Promene poslovne politike, razvijene u konsultaciji sa Nacionalnim udruženjem za poremećaje u ishrani i drugim neprofitnim organizacijama, imaju za cilj da obezbede "da Jutjub stvori prostor za oporavak zajednice i resurse, istovremeno nastavljajući da štiti gledaoce", navode iz kompanije.

"Razmišljamo o tome kako da uvučemo konac u iglu u smislu suštinskih razgovora i informacija koje bi ljudi mogli da imaju, omogućujući ljudima da čuju priče o oporavku i omogućavajući im da čuju edukativne informacije".

Promene su usledile pošto su se platforme društvenih medija suočile sa pojačanim nadzorom zbog uticaja na mentalno zdravlje korisnika, posebno mladih. U 2021, zakonodavci su apelovali na Instagram i Jutjub zbog promovisanja naloga sa sadržajem koji prikazuje ekstremni gubitak težine i dijetu za mlade korisnike.

I TikTok se suočio sa kritikama Grupe za bezbednost na mreži, koja je tvrdila da aplikacija pruža sadržaj povezan sa poremećajem u ishrani, a pritom se obraća tinejdžerima. Oni, takođe, prate ažuriranja na Jutjubu poslednjih godina o tome kako se bavi dezinformacijama o medicinskim pitanjima kao što su abortus i vakcine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>