• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Druga strana medalje: Koje radnike veštačka inteligencija neće moći da zameni?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećana produktivnost i ekonomski učinak mogu da dovedu do kreiranja novih vrsta poslova

  • 3
Robot advokat veštačka inteligencija Foto: Shutterstock.com

Rast upotrebe tehnologije sa veštačkom inteligencijom izazvao je paniku među radnicima različitih profesija, koji su u strahu da bi u bliskoj budućnosti robot mogao da zameni njihovo radno mesto.

Izveštaj studije koju je sproveo Goldman Saks pokazuje da su oko dve trećine američkih poslova izloženi određenom stepenu automatizacije zasnovane na veštačkoj inteligenciji. Prosečan broj zadataka na dnevnom nivou za dati posao kreće se između četvrtine do jedne polovine, ostavljajući značajnu količinu posla za ljude.

- Iako će uticaj veštačke inteligencije biti značajn na tržištu rada, većina industrija i poslova su delimično izloženi automatizaciji što znači da će pre biti dopunjeni, radije nego zamenjeni veštačkom inteligencijom - rekli su iz Goldman Saksa prenosi Fox Business.

Šef Gugla Sundar Pičai u nedavnom intervjuu istakao je koji su poslovi ugroženi od strane veštačke inteligencije. Naveo je da su to: pisci (novinari, kopirajteri), računovođe, arhitekte i - ironično - softverski inženjeri.

S druge strane, studija Goldman Saksa otkriva na koje industrije će veštačka inteligencija imati slabiji uticaj. U pitanju su oni poslovi koji zahtevaju više manuelnog rada, rad na otvorenom ili specijalizovano znanje.

Poput: popravki, konstrukcije, proizvodnje, transporta...

Autori studije naglasili su da bi šire usvajanje alata veštačke inteligencije moglo da zameni neke poslove, ali da povećana produktivnost i ekonomski učinak mogu da dovedu do kreiranja novih vrsta poslova, pokrenutih talasom inovacija.

(Telegraf Biznis)

Video: Evo kako virtuelna realnost i veštačka inteligencija mogu da vam pomognu oko pronalaženja posla

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vera

    24. april 2023 | 10:16

    Smucila mi se vec.Bog je stvorio ljude i nista ih ne moze zameniti i ne treba.To je izum ljudi i ima svrhu samo da im pomogne a ne zameni.

  • Mirjana

    24. april 2023 | 09:39

    Ta vestacka "elita"ne moze da funkcionise dok ih covek ne ukljuci u struju,promeni baterije it'd.

  • Domacica

    24. april 2023 | 10:13

    Peglanje vesa

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>