• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

I pre kolapsa, giganta "napustilo" više od 60 milijardi švajcarskih franaka: Klijenti se razbežali

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vodeća divizija Kredi Svisa - za upravljanje bogatstvom - krajem marta je značajno smanjila imovinu kojom je upravljala

  • 2
kredi svis Foto: Richard Levine / Alamy / Alamy / Profimedia

Propali bankarski gigant, Kredi Svis (Credit Suisse), kaže da je 61,2 milijarde švajcarskih franaka (68,6 milijardi dolara) "napustilo" banku u prva tri meseca ove godine.

Dakle, novac je krenuo da se izliva i pre kolapsa.

U izdatom saopštenju se navode razmere okolnosti koje su dovele do propasti 167-godišnjeg zajmodavca i kako je došlo do toga da država bude spasilac, tačnije - rivalska banka UBS, na zahtev države Švajcarske.

Dalje je objavljeno ono što se očekuje da budu poslednji finansijski rezultati Kredi Svisa. Takođe, očekuje se da će uskoro biti završena njegova prinudna prodaja konkurentskoj švajcarskoj banci.

Vodeća divizija Kredi Svisa - za upravljanje bogatstvom - smanjila je imovinu kojom je upravljala na 502,5 milijardi franaka na kraju marta, što je skoro 29% manje nego što je imala u istom periodu prošle godine, navodi se u saopštenju.

Klijenti najstarije švajcarske banke počeli su da izvlače novac iz nje, nakon što je Banka uhvaćena u tržišnim previranjima koja su usledila posle kolapsa Banke Silicijumske doline i Signature banke u SAD.

U Švajcarskoj, vlasti su sastavile paket za spas za Kredi Svisa, piše BBC, što je uključivalo više od 200 milijardi franaka finansijskih garancija.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DD

    24. april 2023 | 09:27

    Da bre propali skroz haha. Posto sam u CH sada bas bilo na vestima. Ovo za 60mrd je tacno ali isto tako i kazu da banka u miraz tako reci donosi jos 1250 milijardi franaka .Toliko im jos ostalo svega.Pozdrav za raju

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>