• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čak 11 odsto dece u EU nema novu odeću, dva para cipela, voće i knjige: Tužna statistika

Vreme čitanja: oko 1 min.

U deset EU zemalja je više od 50 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem patilo od materijalne deprivacije

  • 2
Siromašno dete devojčica tužna siromaštvo beskućnik beskućnica

Foto-ilustracija: Shutterstock

Čak 11 odsto dece patilo je od materijalne deprivacije, odnosno uskraćivanja tokom 2021. godine u zemljama EU, a ključni faktori su struktura domaćinstva i nivo obrazovanja roditelja, saopštio je danas Evrostat.

Kako je navedeno, u 2021. godini je 39 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem iskusilo materijalnu deprivaciju, dok je samo četiri odsto dece roditelja sa višim nivoom obrazovanja bilo u istoj situaciji.

U deset EU zemalja je više od 50 odsto dece roditelja sa niskim obrazovanjem patilo od materijalne deprivacije, a najveći procenat dece u teškoj materijalnoj situaciji je zabeležen u Rumuniji (85 odsto), Bugarskoj (83 odsto) i Mađarskoj (78 odsto).

Najmanje dece iz domaćinstava sa niskim obrazovanjem je patilo od materijalne deprivacije u Poljskoj (9 odsto) i Nemačkoj i Estoniji (po 16 odsto). U domaćinstvima u kojima su roditelji imali više obrazovanje najveći udeo siromašne dece je zabeležen u Grčkoj (16 odsto), Bugarskoj (12 odsto) i na Kipru(10 odsto).

Najniži udeo dece koje pate od materijalne deprivacije u domaćinstvima sa tercijalnim obrazovanjem je zabeležen u Sloveniji (oko 0 odsto) i Češkoj, Švedskoj i Poljskoj (po 1 odsto).

Prema Eurostatu, materijalna deprivacija dece mlađe od 16 godina se određuje u odnosu na 17 kriterijuma, među kojima su posedovanje nove odeće, dva para cipela, pristupačnost svežeg voća i povrća na dnevnom nivou, pristupačnost knjiga ili školskih ekskurzija. Ako su zabeleženi nedostaci u najmanje 3 od 17 kriterijuma, smatra se da je dete materijalno deprivirano.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radnik

    26. april 2023 | 03:09

    Ko da smo mi odrasli koji radimo bolji. E to je zabrinjavajuće. Pa šta se onda očekuje.

  • Milica

    26. april 2023 | 08:12

    Pa kako? Sve to je normalno. Ako deca imaju srece da im oba roditelja rade,nekad čak i po dva posla onda možda i pojedu meso ponekad,čokoladu vikendom a jaknu dobiju samo ako bude baš baš hladno. Da su im roditelji penzooneri bolje bi živeli, imali bi više para. Mislim bar tako kažu na televiziji. Ne znam damo zašto još uvek nismo svi izašli na ulice.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>