• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvanično: LVMH je najvrednija evropska kompanija

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na povećanje tržišne vrednosti uticale su akcije same grupacije, ali i jačanje evra

  • 0
LVMH Foto: Shutterstock

Francuski gigant luksuzne robe, LVMH, postao je u ponedeljak, 24. aprila 2023, prva evropska kompanija koja je premašila tržišnu vrednost od 500 milijardi dolara, zbog skoka cene akcija i jačanja evra.

Luksuzna grupa koju kontroliše Bernar Arno, trenutno najbogatija osoba na svetu prema Blumbergovom indeksu milijardera, sa neto bogatstvom od 213 milijardi dolara, prijavila je povećanje prihoda od 17 odsto u svojim rezultatima za prvi kvartal.

To je dvostruko više od očekivanja analitičara.

Akcije matične kompanije brendova Louis Vuitton, Moët & Chandon i Hennessy, zatim Givenchy, Christian Dior, Bulgari i Sephora - sasvim prirodno i očekivano su skočile nakon objave rezultata.

Deonice same grupacije koja je prisutna na berzi u Parizu porasle su 0,3% na 903,70 evra po komadu, u ponedeljak ujutru, te je zahvaljujući njima procenjena vrednost LVMH-a 454 milijarde evra ili 500,5 milijardi dolara.

Francuski gigant je prijavio prihod od 79,2 milijarde evra za 2022, sa profitom koji je dostigao 21,1 milijardu evra, što predstavlja rekordni učinak, drugu godinu zaredom.

Najnoviji podaci, naime, pokazuju da je potražnja za luksuznom robom kao što su torbe Louis Vuitton i haljine Christian Dior - ostala na istom, zavidnom nivou, uprkos rastućoj inflaciji u EU i rastućim kamatnim stopama.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>