• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sud u Južnoj Koreji podigao optužnicu zbog kraha kriptovaluta TerraUSD i Luna

Vreme čitanja: oko 1 min.

Optužnica podignuta protiv suosnivača kompanije Danijela Šina

  • 0
Terraform Labs kriptovaluta Luna

Foto: Tanjug/AP

Sud u Seulu je danas podigao optužnicu protiv suosnivača kompanije Terraform Labs, Danijela Šina, u vezi sa krahom kriptovaluta TerraUSD i Luna u maju prošle godine, kada su nestala ulaganja vredna skoro 34,14 milijardi evra.

Šin je, između ostalog, optužen za prevaru, zloupotrebu položaja i proneveru, ali nije smešten u pritvor, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Danijel Šin je zajedno sa drugim osnivačem firme Terraform Labs, Do Kvonom, stvorio kriptovalute TerraUSD i Luna. TerraUSD je kriptovaluta koja je bila vezana za stabilna sredstva kao što je američki dolar u odnosu jedan prema jedan, ali u maju je njena vrednost pala na samo deset centi.

Južnokorejski tužioci smatraju da je Šin znao da je ovaj sistem vezivanja TerraUSD za dolar nemoguć, ali je uprkos tome obmanuo investitore po celom svetu i ubedio ih da ulože novac u ovu kriptovalutu. Cenu kriptovalute TerraUSD je održavao uz pomoć tržišnih manipulacija.

Tužilaštvo je zaključilo da su Šin i njegovi saučesnici i pre kraha dve pomenute kriptovalute na nelegalan način prisvojili 31,53 miliona evra.

Seul traži izručenje i drugog suosnivača Terraform Labs-a, Do Kvona, koji je u martu uhapšen u Crnoj Gori zbog posedovanja lažnih putnih isprava.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>