• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Čadež: "Velike kompanije iz EU došle na Interkonekt sa namerom da potpišu ugovore"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Konferencija se održava u naredna dva dana

  • 0

Prvog dana konferencije Interkonekt, koja se održava u Beogradu, predstavnici srpskih malih i srednjih preduzeća imali su priliku da se upoznaju sa nemačkim Zakonom o lancu snabdevanja, koji je predstavio direktor globalne nabavke Thyšenkrupp Automotive, Ferdinand Viland, kao i o održivosti i najaktuelnijim izazovima globalnog poslovanja.

Nakon nekoliko panela, predstavnici srpskih malih i srednjih preduzeća iz metalskog sektora, gumarske, plastičarske i mašinske industrije će kroz B2B sastanke moći da upoznaju i dogovore nove izvozne poslove sa predstavnicima velikih evropskih kompanija iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež naglasio je da će tokom ova dva dana kroz B2B sastanke 15 velikih kompanija, koje su došle sa namerom da ovde potpišu ugovore sa srpskim malim i srednjim preduzećima, ostvariti važne kontakte i potencijalno saradnju.

- Zaista je važno da povezujemo naše i nemačke kompanije. Sada imamo 15 velikih kompanija koje su došle sa namerom da ovde potpisuju ugovore i da kupuju. Te kompanije zajedno imaju promet veći od 30 milijardi evra. Takođe, imamo jako dobre naše kompanije stotinak prijavljenih, koje imaju šta da ponude i to je ono što je najvažnije da se dođe do konkretnog posla, a to je i naš posao kao Privredne komore Srbije - rekao je Čadež.

On je podsetio da svi srpski proizvođači od sada mogu da dobiju pomoć i podršku kada je reč o plasiranju proizvoda i van granica zemlje.

- Centar za odgovorno poslovanje smo formirali u okviru PKS i proizvođači tu mogu da dobiju sve neophodne informacije kako bi bili uspešni u plasiranju svojih proizvoda, pogotovu sada na tržištu Nemačke - zbog zakona o dobavljačima, ili malo kasnije, od novembra u celoj EU kada će biti usvojeni - rekao je Čadež.

Čadež je rekao da postoje nove stvari, kojih firme moraju da budu svesne i da ih prihvate.

- Mi smo napravili tim i taj tim školovali već više od šest meseci. Zaista pozivamo sve da se u što većem broju jave kako bi izbegli probleme i na vreme se spremili da mogu da plasiraju svoje proizvode tamo gde žele - rekao je Čadež.

Centar je od najvećeg značaja, dodaje on, za manje firme, koje nemaju svoje interne kapacitete da prolaze kroz svu standardizaciju kako bi ispunili uslove koje postavlja Zakon o dobavljačima u Nemačkoj.

- Možda je najvažnije trenutno za ove manje, koji nemaju svoje interne kapacitete da prolaze kroz svu standardizaciju, veliki uspeju da se srede i snađu. Ponavljam, tu smo 24 sata sedam dana u nedelji, zovite nas da vam pomogemo i da radimo zajedno - poručio je Čadež.

Direktor USAID Projekta za konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović ističe da Srbija ima veliki potencijal za "nearshoring", i naglasio da je važno što se u Srbiji organizuju događaji kao ovaj, sajmovi gde dolaze veliki kupci.

- Mi definitivno vidimo nearshoring velikih kompanija i da Srbija definitivno može da odigra ozbiljnu ulogu u tom procesu. Takođe, mi sada imamo događaj gde se pojavljuje ozbiljan broj velikih evropskih kupaca i gde se prijavio veliki broj naših malih i srednjih preduzeća kojima su ovakvi kontakti apsolutno preko potrebni - da bi prvo naučili o tržištu, ostvarili poslovne kontakte, ali i naučili nešto o novim trendovima na tržištu EU -rekao je Pavlović.

Direktorka misije USAID u Srbiji Bruk Ajšam rekla je da USAID pruža podršku jer veruje da biznis u Srbiji ima veliki potencijal za razvoj trgovine.

- Ali, standardi trgovine se stalno menjaju, i zato postoje ovakve konferencije - da se upoznate sa ključnim izazovima u trgovini, da naučite i da napravite važne poslovne kontakte sa potencijalnim kupcima - kazala je Ajšam.

Ona je naglasila da kroz USAID program u Srbiji "Velika mala privreda" imaju za cilj da pomognu srpskim kompanijama da postanu konkurentnije u ovim oblastima kao i povežu sa internacionalnim kupcima.

Drugi dan konferencije predviđen je za posete kompanijama dobavljačima iz Srbije.

Konferenciju organizuju Privredna komora Srbije i firma Convestenics, uz podršku projekta "Velika mala privreda" koji finansira USAID, a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>