• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrvatski mediji javljaju: Prodaje se Fortenova

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fortenova Grupa je najveći privatni poslodavac u regionu

  • 0
Fortenova grupa, Fortenova Group

Foto: Fortenova Group

Fortenova grupa saopštila je da je pokrenula međunarodni proces ispitivanja interesa potencijalnih investitora za kupovinu akcija u Fortenova Group MidCo B.V., holandskoj kompaniji koja je vlasnik Fortenova Group d.d, javlja hrvatski Jutarnji list.

Za podršku u ovom procesu angažovana je međunarodna investicijska banka Lazard, prikupljanje iskaza interesa je upravo započelo, a eventualno okončanje procesa ne očekuje se prije kraja septembra ove godine, dodaju.

"Fortenova grupa je najveći maloprodajni lanac i proizvođač hrane u sektorima pića, proizvodnje ulja, mesa i poljoprivredne proizvodnje, a desetine miliona potrošača zna kompaniju kroz portofolio od više od 100 jakih brendova. Fortenova Grupa je takođe najveći privatni poslodavac u regionu, sa preko 45 hiljada zaposlenih i oko 30 hiljada partnera i dobljavača, od kojih su velika većina lokalni proizvođači sa tržišta regiona", stoji na njihovom zvaničnom sajtu.

Prenosimo vam saopštenje hrvatske Fortenove u celosti:

"Refinansiranje novčanica od 1,05 milijardi evra koje je izdala Fortenova Grupa d.d. rešiće se kratkoročno, najverovatnije kroz produženje aktuelnih zabeleški na period ne duži od kraja 2024. godine, uz uslove slične aktuelnim, ali i uz značajan dodatni jednokratni trošak. Fortenova Grupa d.d. je primio neobavezujuću ponudu za takav aranžman, koja će verovatno biti prihvaćena kako bi se premostio vremenski period koji je neophodan za rešavanje problema sa sankcionisanim i drugim nekvalifikovanim vlasnicima kapitala, pri čemu takvo rešenje treba da bude u skladu sa primenjivim sankcionisanim pravilima.

Ako struktura kapitala Fortenova Grupe ostane nepromenjena u to vreme, verovatno je da će svako naknadno refinansiranje pod takvim uslovima samo umanjiti vrednost kompanije za sve zainteresovane strane, uključujući vlasnike kapitala i posebno nesankcionisane akcionare.

U slučaju potencijalne prodaje Fortenova Group MidCo B.V., namera je da se isplate Contingent Paiment Rights – CPRs Fortenova Group TopCo B.V. pre svake druge isplate iz prikupljenih sredstava, koja se u iznosu od oko 78 miliona evra odnose na tzv. „granični dug“, tj. potraživanja dobavljača koja su ugovorena namirivanjem Agrokorovih povjerilaca u 2018/19. godini i vraćena u Fortenova Group TopCo B.V. nivo.

Kroz ovaj proces Fortenova Grupa namerava da maksimizira vrednost za sve zainteresovane strane, uključujući sve akcionare, bilo da su sankcionisani ili ne. Akcionari Fortenova grupe su obavešteni o procesu i pozvani da predlože potencijalna alternativna rešenja, ukoliko imaju takve sugestije.

Na kraju predloženog procesa, Fortenova grupa više ne bi imala sankcionisane učesnike u svojoj strukturi kapitala, koji su uglavnom nasleđeni iz procesa nagodbe Agrokorovih poverilaca. Ovo bi rešilo ključnu prepreku u obezbeđivanju povoljne, dugoročne, održive nove strukture kapitala Fortenova grupe i omogućilo bi obnovljen međunarodni investicioni potencijal za celu grupu", zaključuje se.

Kako prenosi Jutarnji.hr Fortenova ima komplikovanu vlasničku strukturu u kojoj ruske banke, Sberbank i VTB, drže oko polovine, što je u osnovi imovina pod sankcijama.

Krajem prošle godine pojavila se vest da je  udeo Sberbanke prodat grupi investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ali nadležni holandski sud istakao je da nije dao odobrenje.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>