• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

BIO4 kampus dobija još jednog globalnog partnera: Nastavak saradnje u oblasti veštačke inteligencije

Vreme čitanja: oko 2 min.

BGI Group je već otvorio razvojni centar u Beogradu

  • 0
jelena begović, memorandum, bgi group

Foto: Tanjug/Nitra/Zoran Petrović

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kineska kompanije BGI Group potpisali su juče Memorandum o razumevanju, koji predviđa nastavak saradnje u oblasti veštačke inteligencije, biotehnologije, novih tehnologija kao što je Sintetska biologija i drugih naprednih tehnologija u oblasti dijagnostike u medicini.

Posle švajcarske kompanije Roche i japanske Takede, BIO4 kampus dobio je još jednog globalnog partnera. Memorandum o razumevanju potpisali su ministarka Jelena Begović i predstavnici BGI Group, navedeno je u saopštenju.

Reč je o nastavku saradnje započete sa tom kompanijom koja je dogovorena na sastanku prvog čoveka BGI Group Vang Đena i premijerke Srbije Ane Brnabić u novembru prošle godine.

BGI Group je već otvorio razvojni centar u Beogradu u kojem je zaposleno više od 15 stručnjaka iz Srbije u oblasti veštačke inteligencije.

Pokrenuta je saradnja sa Institutom za veštačku inteligenciju i univerzitetima u Srbiji u oblasti obrazovanja u novim naukama kao što je bioinformatika.

jelena begović, memorandum, bgi group

Foto: Tanjug/Nitra/Zoran Petrović

Ministarka Begović je zahvalila partnerima iz Kine i podvukla dobro iskustvo saradnje Srbije sa kompanijom BGI Group koja je tokom pandemije Covid 19 donirala dve laboratorije “Vatreno oko” navodeći da je ta pomoć mnogo značila svim građanima Srbije.

Ona je dodala da je ministarstvo spremno da krene dalje u razvijanju novih projekata u saradnji sa ovom kompanijom.

Delegaciju BGI Group predvodili su izvršni direktor BGI Group Je Jin, potpredsednik BGI Group Ning Li i potpredsednik BGI Group za globalni razvoj Terens Šiong.

O kampusu

BIO4 kampus ima ukupnu površinu od 110.000 kvadratnih metara bruto površine, a ukupna investicija je oko 190 miliona evra za izgradnju, plus još oko 100 miliona evra za opremanje, dok je ukupan broj osoba oko 1.200 profesora i istraživača i oko 4.000 studenata, plus gosti i privreda.

Početak gradnje se očekuje u prvoj polovini 2023. godine, a useljenje BIO4 kampusa u prvoj polovini 2025. godine.

Centralna tačka nacionalnih investicija u bioekonomski razvoj je izgradnja BIO4 Kampusa, jedinstvenog multidisciplinarnog projekta u širem regionu.

Naziv BIO4 skraćeno predstavlja četiri ključne oblasti: biomedicinu, biotehnologiju, bioinformatiku i biodiverzitet.

(Telegraf Biznis)

Video: Počela dvodnevna konferencija Interkonekt: Šansa za mala i srednja preduzeća

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>