• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dizni tuži Rona Desantisa

Vreme čitanja: oko 1 min.

"Volt Dizni" traži od suda da poništi namere države Floride da nad tematskim parkovima "Walt Disney World" u Orlandu preuzme kontrolu

  • 2
Guverner Floride Ron Desantis Foto: Profimedia/Zuma Press/Brian Cahn

Kompanija "Volt Dizni" tužila je danas republikanskog guvernera Floride Rona Desantisa, tražeći od suda da poništi namere države da nad tematskim parkovima "Walt Disney World" u Orlandu preuzme kontrolu, koja bi, kako smatraju u "Dizniju", dovela u opasnost dalje ulaganje u razvoj tematskih parkova.

Navedena inicijativa usledila nakon što je Desantis imenovao nadzorni odbor da nadgleda situaciju u i oko pomenutog parka u centralnoj Floridi, što je saglasno pravnom mišljenju o proglašenju nevažećim sporazuma koji je postavio temelje za milijarde dolara u budućem razvoju tematskog parka, preneo je Rojters.

"Kompaniji ne preostaje ništa drugo nego da podnese tužbu kako bi zaštitila svoje članove iz sveta glume, goste i lokalne razvojne partnere od nemilosrdne kampanje demonstracije vladine moći protiv Diznija u znak odmazde za izražavanje političkog stanovišta nepopularnog kod određenih državnih zvaničnika", navodi kompanija u svojoj tužbi.

Namera Desantisa i njegovih pristalica da izvrše kontrolu nad "Diznijem", pojavila se prošle godine nakon što je kompanija kritikovala državni zakon koji zabranjuje diskusiju o seksualnosti i rodnom identitetu u školama, navodi Rojters.

Sve to uticalo je na promenu rejtinga "Diznijevih" akcija na berzi. Izvršni direktor "Diznija" Bob Iger okarakterisao je odmazdu protiv kompanije kao "anti-biznis" i "anti-Florida" stav.

Kompanija zapošljava oko 75.000 ljudi u državi. Republikanci su prošle godine napali "Dizni" nakon otovrenog sukoba sa Desantisom, za kojeg se veruje da će biti kandidat na predsedničkim izborima 2024. Poslanici Floride usvojili su zakon koji je okončao virtuelnu autonomiju kompanije "Dizni" u pogledu razvoja 25.000 hektara u centralnoj Floridi, gde se nalaze njeni tematski parkovi.

Međutim, pre nego što su ga preuzeli Desantisovi nameštenici, "Dizni" je progurao izmene sporazuma o posebnom poreskom okrugu koji decenijama ograničavaju rad odbora. Smatra se da bi ovaj sukob mogao da pojača podršku Desantisu među glasačima u SAD.

(Telegaf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>