• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Resavica prvi put uplatila naknadu za korišćenje resursa

Vreme čitanja: oko 2 min.

40 odsto uplaćenih sredstava pripada opštinama na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija uglja

  • 0
Rudnik Resavica Foto: JPPEU Resavica

"Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica prvi put je uplatilo naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina", navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Kako se dalje navodi, naknada se plaća na osnovu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima počev od decembra 2006. godine i Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara od 2019. godine.

Zbog nelikvidnosti Resavica nikada do sada nije platila zakonski propisanu naknadu, koja je ranije iznosila 1%, a sada 3% poslovnih prohoda.

Saopštenje Ministarstva prenosimo u celosti:

"Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike intenzivno prate rad i poslovanje JPPEU Resavica. Praćenje rada i proizvodnje strateški važne sirovine - uglja, naročito u svetlu trenutne svetske energetske krize, ogleda se u iznalaženju rešenja za racionalno i ekonomski održivo poslovanje i stabilnu proizvodnju i snabdevanje ugljem.

Briga države o preduzeću, a pre svega o rudarima dokazana je i dogovorom Ministarstva i predstavnika sindikata o dodatnom povećanju zarada u cilju poboljšanja materijalnog položaja radnika, posebno ceneći doprinos koi su dali u vreme poteškoća u snabdevanju ugljem naših termoelektrana.

Takođe, realizovan je i dogovor Ministarstva i sindikata o otvaranju zamenskog površinskog kopa "Biljkina struga" rudnika "Soko", koji će omogućiti proizvodnju i veću finansijsku stabilnost rudnika koji posluje u sklopu Resavice.

Posle niza neuspelih pokušaja iz ranijih godina da se dug za naknadu za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina reguliše, Resavica je prvi put 20. aprila 2023. godine uplatila naknadu u iznosu od 12.305.328 dinara. Ova uplata predstavlja pre svega značajan uspeh za rad ovog preduzeća, ali i indirektan doprinos radu i razvoju lokalne samouprave.

Naime, 40 odsto uplaćenih sredstava pripada opštinama Zaječar, Raška, Boljevac, Despotovac, Sokobanja, Žagubica i Sjenica. To su opštine na čijoj teritoriji se vrši eksploatacija uglja i ova sredstva opštine mogu da koriste za unapređenje uslova života lokalne zajednice.

Vlada i Ministarstvo će i dalje nastojati da daju punu podršku Resavici, pre svega kroz iznalaženje rešenja za održivo i racionalno poslovanje preduzeća, kontinuiranu proizvodnju uglja, održavanje bezbednosti i zdravlja zaposlenih, izmirenja zakonskih obaveza prema državi i lokalnoj samoupravi, kao i strateškim smernicama ka daljem razvoju preduzeća u kontekstu održivog rudarstva", zaključuje se.

(Telegraf Biznis)

Video: Tuga stanovnika za nekadašnjim rudnikom u Milićevcima: Od njega smo hranili porodice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>