• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zemlja na moru dobija nuklearni status: Počelo punjenje elektrane Akuju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ruska kompanija za nuklearnu energiju Rosatom pomogla je izgradnju

  • 0
Nuklearna elektrana nuklearka Akkuyu Gulnar Mersin Turska Foto: Profimedia/ABACAPRESS.COM/Anadolu Agency/Serkan Avci

Ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom, saopštile su njihove kancelarije, pre nego što je otpočela zvanična ceremonija povodom isporuke prve serije nuklearnog goriva elektrani Akuju.

Prva nuklearna elektrana u Turskoj, stacionirana u južnoj provinciji Mersin, izgrađena je od strane ruske državne kompanije za nuklearnu energiju Rosatom.

Erdogan je zahvalio Putinu tokom njihovog poziva na pomoći oko izgradnje nuklearne elektrane. Takođe, dvojica lidera razgovarala su o inicijativi za crnomorsko žito i situaciji u Ukrajini, saopštila je kancelarija turskog predsednika.

Putin je rekao da je dogovorena dublja ekonomska, trgovinska i poljoprivredna saradnja javlja Rojters.

Oba predsednika prisustvovala su svečanosti obeležavanja punjenja nuklearne elektrane gorivom preko video konferencije.

Projekat, vredan 20 milijardi dolara sa 4.800 megavata, omogućiće Turskoj da se pridruži malom klubu nacija sa civilnom nuklearnom energijom.

- Planiramo da završimo fizičko pokretanje elektrane naredne godine... kako bismo mogli da proizvodimo električnu energiju od 2025. godine, kako smo se dogovorili - rekao je Andrej Lihačov, šef Rosatoma.

Turska se nada da će elektrana, koju je Lihačov opisao kao trenutno "najveće nuklearno gradilište na svetu", smanjiti zavisnost od uvoznih ugljovodonika za energiju.

(Telegraf Biznis)

Video: Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>