• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Povučene instant nudle zbog supstance koja može da izazove rak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Etilen oksid pronađen je u nudlama sa ukusom specijalne piletine u Maleziji i Tajvanu

  • 4
Nudle Foto: Pixabay

Indonežanski prehrambeni gigant brani bezbednost svojih proizvoda nakon povlačenja proizvoda u Maleziji i Tajvanu, gde zdravstveni zvaničnici kažu da su otkrili supstancu koja potencijalno izaziva rak u popularnom brendu Indomie instant nudli.

- Želeli bismo da podvučemo da... su naše Indomie instant nudle bezbedne za konzumiranje - rekao je član upravnog odbora Indofoods Tufik Viratmadja prenosi CNN.

- Sve instant nudle, koje su proizvedene od strane Indofood u Indoneziji proizvode se u skladu sa bezbednosnim standardima hrane za instant nudle i prema standardima Indonežanske Nacionalne agencije za kontrolu lekova i hrane - dodao je.

Inače, Indofoods je jedan od najvećih svetskih proizvođača instant nudli i izvozi svoje proizvode u više od 90 zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Nigeriju, gde su posebno popularni.

Zdravstveni zvaničnici u Maleziji i Tajvanu rekli su ove nedelje da su pronašli jedinjenje etilen oksida u Indomie nudlama sa ukusom specijalne piletine.

Etilen oksid je gas bez boje i mirisa, koji se koristi za sterilizaciju medicinskih uređaja. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine Sjedinjenih Država, gas može doprineti povećanom riziku od raka.

Ministarstvo zdravlja Malezije saopštilo je da je od 2022. godine ispitalo 36 uzoraka instant nudli različitih brendova i otkrilo da 11 uzoraka sadrži etilen oksid.

- Preuzete su akcije - rekao je zdravstveni direktor Muhammad Radzi Abu Hassan u sredu.

Pogođeni proizvodi su povučeni.

Vesti su došle samo nekoliko dana nakon što je Ministarstvo zdravlja Tajpeja objavilo da su zvaničnici otkrili etilen oksid u dve vrste instant nudli, uključujući Indomie nudle sa ukusom piletine, nakon nasumičnih inspekcija u prestonici.

Generalni direktor spoljne trgovine Indonezije Budi Santoso rekao je na konferenciji za novinare da su lokalni zvaničnici "odmah proverili" povučene proizvode i utvrdili da su bezbedni za potrošnju.

Rekao je da su tajvanski propisi "veoma osetljivi i drugačiji" u poređenju sa smernicama u Indoneziji.

Nadzorni organi i lokalni zakonodavci u zemlji pozvali su vladu da dalje istraži problem. Političar Kurniasih Mufidajati pozvao je agenciju za hranu i lekove da testira više uzoraka Indomie-a kako bi se uverili da su bezbedni za konzumaciju.

Indomie je prvi put lansirao instant rezance 1972. sa ukusom piletine. Deset godina kasnije, počeo je da prodaje svoj veoma popularan ukus "mi goreng", koji je izmislio Nunuk Nuraini, zadužen za recepte u kompaniji.

(Telegraf Biznis)

Video: Butkice i kolenice suše se na dragačevskom mrazu: Kineski radnici poprimili naše običaje

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Snezana

    29. april 2023 | 12:23

    Ima li nesto sto jedemo a da nije zatrovano

  • Meme

    29. april 2023 | 12:03

    Nudle su najveće đubre koje se pojavilo kod nas, bar ove koje su na tržištu... Niti su ukusne, o kvalitetu da ne pričam...

  • Kole

    29. april 2023 | 12:09

    Etilen oksid se vec decenijama koristi za proizvodnju sterilnih lekova, hrane, dijagnostickih sredstava....Mora da se ukloni nakon zavrsetka procesa sterilizacije.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>