• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Isteklo je vreme za spasavanje? FDIC razmatra da stavi pod stečaj banku Prve republike

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko zajmodavac sa sedištem u San Francisku padne u stečaj, biće to treći kolaps banke od početka marta

  • 0
First Republic Bank

Foto: Profimedia/TT/Shutterstock Editorial/Henrik Montgomery

Federalna korporacija za osiguranje depozita (FDIC) sprema se da uskoro stavi pod stečaj banku Prve republike, izjavila je u petak osoba upoznata sa situacijom, čime su akcije zajmodavca pale za skoro 50% u produženom trgovanju javlja Rojters.

Američki bankarski regulator odlučio je da se pozicija problematičnog regionalnog zajmodavca pogoršala i da više nema vremena da se ostvari spasavanje kroz privatni sektor, rekao je izvor za Rojters.

Velike banke, uključujući JP Morgan Chase i PNC Financial Services Group, nadmeću se da kupe banku Prve republike nakon što bi Vlada mogla da je zapleni i to već ovog vikenda, preneo je juče Wall Street Journal.

Svi su odbili da daju komentar o situaciji, dok FDIC nije odmah odgovorio na zahtev.

Ukoliko zajmodavac sa sedištem u San Francisku padne u stečaj, biće to treći kolaps banke od početka marta u Americi.

Banka Prve republike izjavila je ove nedelje da su njeni depoziti pali za više od 100 milijardi dolara u prvom kvartalu.

Vest o potencijalnom stavljanju pod stečaj banke Prve republike došla je istog dana kada su i Federalne rezerve objavile svoje nadzorne propuste prema banci Silicijumske doline, pre nego što je došlo do njenog kolapsa.

Velike banke su organizovale raniji spas za Prvu republiku, stavljajući 30 milijardi dolara u kombinovane depozite iz SAD, uključujući banku Amerike, Citigroup, JP Morgan i Wells Fargo & Co.

Ali banka Prve republike se borila da pronađe podršku većih banaka ili privatnih kompanija za kapital u svom predloženom potezu da stvori takozvanu "lošu banku" ili da proda imovinu, kao što su hartije od vrednosti i hipotekarna knjiga.

(Telegraf Biznis)

Video: Burno među bankarima: Ovakve krize se ne pamte od 2008. godine

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>