• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropa čeka ključnu odluku ECB: Za to vreme, širi se prekovremeni rad - najviše u Grčkoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stručnjaci prepostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih poena

  • 0
Ostrvo Skopelos, Sporadi, Grčka Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Evropska centralna banka (ECB) očekuje dva važna izveštaja koji će joj pomoći da donese ključnu odluku o visini kamatnih stopa.

Sutra 2. maja, u 10 sati po srednjeevropskom vremenu, biće objavljen kvartalni izveštaj ECB o bankarskim pozajmicama, prvi uvid u posledice nedavnih previranja u finansijskom sektoru na rast kredita, prenosi Blumberg.

Evrostat će sat vremena nakon toga objaviti aprilsku stopu inflacije u evrozoni, koja će bitno uticati na odluku ECB o kamatnim stopama, saopšteno je.

Dodaje se da će Banka svoju odluku o visini kamatnih stopa izneti u četvrtak 4. maja, u 14.15 sati, a šefica ECB, Kristin Lagard, obratiće se medijima u pola sata nakon toga.

Stručnjaci prepostavljaju da će kamatne stope biti podignute za 25 ili 50 baznih poena. Glavni ekonomista Aksa grupe, Žil Moek, smatra da je najverovatnije povećanje za 25 baznih poena, ali da rezultati izveštaja u utorak mogu da dovedu do značajnijeg povećanja.

Istovremeno, Evrostat je naveo kako je u 2022. godini 7 odsto zaposlenih u EU radilo prekovremeno, obično 49 i više sati nedeljno.

Prekovremeno je radilo više od 30 odsto samozaposlenih, što je značajno više u odnosu na kategoriju zaposlenih, u kojoj je prekovremeno radilo četiri odsto ljudi, navodi se u istraživanju objavljenom povodom Prvog maja - Međunarodnog praznika rada.

Kvalifikovani radnici u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu, njih 28 odsto, kao i menadžeri - 24 odsto, mnogo više su radili prekovremeno u odnosu na sve druge velike grupe zaposlenih, gde je u proseku prekovremeno radilo manje od osam odsto zaposlenih.

Najviše osoba koje rade prekovremeno je zabeleženo u Grčkoj - 13 odsto zaposlenih, a drugo i treće mesto su zauzeli Francuska i Kipar, sa po 10 odsto. Zaposleni su najmanje radili prekovremeno u Bugarskoj, Litvaniji i Letoniji (po 1%).

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>