• 5

Vreme čitanja: oko 4 min.

Da nam živi, živi rad! Sindikati će nam na ulice, a radnici imaju dva najveća problema, koji je vaš?

Vreme čitanja: oko 4 min.

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana

  • 5
Praznik rada prvi maj 1. Foto: Shutterstock

U Srbiji i svetu danas se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj, u znak sećanja na 1886. kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Posle gotovo vek i po, postavlja se pitanje s pravom, šta je nama danas Prvi maj?

Danas, male plate i nepoštovanje radničkih prava najviše muče radnike u Srbiji. 

Sindikati će naš Prvi maj obeležiti na trgovima i ulicama, pa će Savez samostalnih sindikata posle okupljanja ispred Doma omladine u Beogradu organizovati šetnju do Slavije i spomenika Dimitriju Tucoviću, UGS organizuje okupljanje na Trgu Nikole Pašića u Beogradu u podne pod sloganom Sindikatu verujem, dok će ASNS na trgovima po Srbiji deliti sindikalni materijal i prikupljati potpise za peticiju kojom traže da se ukine rad nedeljom za trgovce.

Međutim, ono što je dobro jeste da radnici u Srbiji sve više stavljaju druge benefite na prvo mesto kada pregovaraju o poslu, a ne samo platu i ugovor. Zdravlje im je postalo važno, a i žele drugačije uslove. I ovde je zavladao trend da radnici često ditiraju pravila igre, u smislu da neće da pristanu na ranije podrazumevana pravila.

Svesniji su svojih prava, poslodavci zapošljavaju nove generacije, Y i Z, a one su prenele svetske trendove o tihom otkazu ili veikoj ostavci. O tome često diskutujemo i u našem podcastu "Kako si na poslu". 

Važne promene u Srbiji 

Baš negde uoči Prvog maja, Telegraf Biznis je obelodanio šta će sve doneti novi Zakon o bezbednosti na radu. Uvodi se "rad od kuće", "radilište", slede veće kazne. Inspektor rada je dužan da zabranu rada javno istakne na gradilištu, a gradilište vidno obeleži

Generalni štrajk u Čikagu inače, počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Promene su i u važnom savetu koji odlučuje o pravima radnika. Već u maju će biti formirana radna grupa za pregovore o povećanju minimalne zarade, rekao je za Telegraf Biznis Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i upravo izabrani  predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

On kaže da trenutno na čekanju ima takvih 59 pitanja koja su ostala bez odgovora a koja se tiču radnika.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maja, se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje a uobičajni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

Arhimod modularne kuće Foto: Nikola Anđić

Šta poručuju ove godine naši sindikati?

Male plate i nepoštovanje radničkih prava su, prema ocenama čelnika najvećih sindikalnih organizacija u Srbiji, gorući problemi sa kojima radnici u Srbiji dočekuju Međunarodni praznik rada, Prvi maj.

Kako ocenjuju u SSSS, radnici su nezadovoljni zaradama koje ovog trenutka prima većina zaposlenih u Srbiji, imajući u vidu cene pre svega hrane i ostalih troškova života.

Drugi problem sa kojim se radnici suočavaju jeste neizvesnost radnog mesta, jer je sve više nesigurnih poslova i poslova na određeno vreme.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić je istakla da problemi radnika u Srbiji najvećim delom proizilaze iz nepoštovanja zakona.

Kako druge zemlje proslavljaju?

Zemlje obeležavaju ovaj dan na različite načine i često su povezane sa svojim radnim i socijalnim borbama. Na primer, u Južnoj Africi dan je vezan za borbu za završetak aparthejda. U Keniji, vlada najavljuje i odobrava povećanje minimalne zarade svake godine.

U mnogim drugim zemljama dan je ispunjen paradama i događajima na kojima učestvuju političari i radničke organizacije. Takođe se organizuju mnogi događaji i protesti kako bi se okupila podrška reformama rada.

U Srbiji, 1. maj je prvi put obeležen kao Praznik rada 1893. godine, protestnim skupovima u Beogradu. Prvomajske proslava u seoskim sredinama u Srbiji počele su najpre u selu Dubona, kod Mladenovca, dve godine docnije.

Praznik rada je posle Drugog svetskog rata, najmasovnije obeležavan u socijalstičkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije. Poslednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja.

Vairioci u Arhimod fabrici Foto: Nikola Anđić

Imate pravo na duplu dnevnicu

Prema Zakonu o državnim praznicima, prvomajski praznik se u Srbiji neradno obeležava dva dana. Ove godine, obeležava se u ponedeljak. 

Prema Zakonu o radu, zaposleni koji radi na dan praznika koji je po zakonu neradan dan ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje 110% od osnovice.

Osnovicu za obračun uvećane zarade čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Uvećanje od 110% primenjuje se na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100% redovne zarade (dnevnice) + 110% redovne zarade (dnevnice).

Zaposleni koji radi na dan državnog praznika praktično će primiti 210% ugovorene dnevnice ako tog dana bude raspoređen na rad.

Nažalost, mnogi naši radnici još ne poznaju dovoljno svoja prava.

Gde ćete vi biti za ovaj Prvi maj? Pišite nam u komentarima

(Telegraf Biznis)

Video: Najbolji roštilj za 1.maj

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radana

    1. maj 2023 | 07:40

    Srećan Vam praznik narode po Tržnim Centrima vi i ne znate za praznike. Da mogu radili bi na Božić i Uskrs. SRAMOTA! Gde su prava tih ljudi? Još puno radno vreme? Kome, čemu, zašto? Dokle?

  • Tara

    1. maj 2023 | 08:22

    Jaki su nam ti sindikati kad nista drzava ne radi onako kako oni kazu nego kako vucic za sad odluci

  • ar

    1. maj 2023 | 07:37

    Gvozdjara - radno!!! Sramota, kazna za poslodavca koji otvori od 1.500.000 RSD pa navise. Imali zakona u ovoj drzavi? A dnevnica ista 2000 RSD. Neplaceni praznici, neplaceni vikendi i tako redom. Vrati se Svabo molim te da zivim u uredjenoj drzavi. DRZAVNE SLUSBE PRIVATIZUJTE, A NE FIRME!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>