• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetska banka ima novu "šemu" za bolje upravljanje krizom: Tiče se 54 zemlje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema saopštenju SB, "Spremni za biznis" predstavlja poboljšanje ranijeg projekta "Bavljenje biznisom"

  • 2
Francuska Foto: Coust Laurent/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svetska banka (SB) danas predstavlja novu metodologiju za merenje poslovne klime u 180 zemalja, nazvanu "Spremni za biznis".

Ta institucija je u septembru 2021. odustala od projekta "Bavljenje biznisom", zbog saznanja da su pojedini zvaničnici SB vršili pritisak na zaposlene da koriguju podatke u korist Kine. Nepravilni podaci su podigli indeks poslovne klime i u drugim zemljama kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Azerbejdžan, podseća Rojters.

Prvi rezultati merenja po novoj metodologiji biće objavljeni u proleće 2024. godine, i obuhvatiće ekonomije 54 zemlje u Aziji, Latinskoj Americi, Evropi, na Bliskom istoku i u Podsaharskoj Africi.

Naredni izveštaj, koji će obuhvatiti više zemalja, biće objavljen u naredne dve godine, nakon što Svetska banka prečisti svoju metodologiju, dodaje se.

Prema saopštenju SB, "Spremni za biznis" predstavlja poboljšanje ranijeg projekta "Bavljenje biznisom", a Banka obećava da će novi projekat biti više uravnotežen i transparentan.

"Moramo da osiguramo integritet podataka, to je glavna stvar", rekao je vođa novog projekta Norman Loajza i dodao da će SB objaviti sve podatke koji su prikupljeni za ovaj projekat, što nije bio slučaj kod "Bavljenja biznisom".

- Uzećemo u obzir ne samo perspektivu privatnog preduzetnika, već i perspektive radnika, potrošača i drugih učesnika tržišta. Na primer, zanimaće nas bezbednost radnika, ekološka održivost i konkurencija na tržištu - kaže on.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>