• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Visoki porezi i niske plate: Italija novim paketom mera dodatno razbesnela sindikate i građane

Vreme čitanja: oko 1 min.

Administracija premijerke Đorđe Meloni ima plan da smanji socijalna izdvajanja koja su odobrena 2019. godine

  • 0
Giorgia Đorđa Meloni Foto: Tanjug/AP

Italijanska desničarska vlada premijerke Đorđe Meloni odobrila je 1. maja paket mera za povećanje broja radnih mesta i uvećanje plata radnika, koji je naišao na oštre kritike i negativne reakcije sindikata i opozicije.

Podsećamo i da su juče, širom sveta, radnici "ustali", izašli na ulice i protestovali u ime boljih uslova.

Sindikati i opozicija u Italiji nezadovoljni su odlukom vlade o smanjenju socijalne pomoći i primeni nepovoljnih uslova za sklapanje kratkoročnih ugovora za rad na određeno vreme.

Premijerka je, naime, omogućila kompanijama da radnicima ponude ugovore o radu u trajanju od 12 do 24 meseca i najavila da će do kraja godine smanjiti socijalna izdvajanja koja su odobrena 2019. godine u okviru mera za smanjenje i ublažavanje siromaštva, prenosi Rojters.

Njena administracija je, takođe, izdvojila oko tri milijarde evra za šestomesečno namensko pokrivanje dela poreskih obaveza za zaposlene, čiji godišnji prihodi ne prelaze iznos od 35.000 evra.

- To je konkretan korak protiv ekonomske krize i povećanja troškova života - izjavio je ministar ekonomije, Đankarlo Đorđeti, i dodao da "namensko smanjenje dela poreskih obaveza za zaposlene u proseku iznosi oko 100 evra mesečno".

Mauricio Landini, prvi čovek najuticajnijeg italijanskog sindikata CGIL, kritikovao je paket vlade, rekavši da su plate u Italiji niske zbog visokih poreza, ali i zbog neviđenog nivoa poslovne nesigurnosti.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>