• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako svet obeležava Prvi maj 2023: Od rituala na livadi do prepunih ulica i dimnih signala

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Baš negde uoči Prvog maja, pisali smo o tome šta će sve doneti novi Zakon o bezbednosti na radu u Srbiji

  • 0
Prvi maj u svetu Foto: Tanjug/AP

Sindikati u Srbiji Prvi maj, praznik rada, obeležavaju na trgovima i ulicama, noseći transparente sa jasnim porukama, u šta se uverila danas i ekipa Telegraf Biznisa.

Kako je naveo naš reporter sa lica mesta, Savez samostalnih sindikata Srbije i domaćin ovogodišnjeg obeležavanja, Savez samostalnih sindikata Beograda, organizovao je performans sa nazivom "Radnička prava se ne dobijaju, za prava se bori".

Slična situacija se zatiče i na ulicama drugih svetskih država, o čemu svedoče ove fotografije.

Doduše, nije svuda tako "burno". Recimo, Nemci nemaju običaj da protestuju na dan 1. maj, iako je iza njih serija štrajkova vezanih za prava radnika, ali oni ovaj dan koriste za odmor i šetnju.

I Engleska ima svoj način da obeleži današnji praznik.

Dakle, jasno je da svet i dalje vapi za boljim radničkim uslovima, dok istovremeno ima želju da ceremonijalno obeleži Prvi maj, praznik koji se obeležava u znak sećanja na 1886, kada je desetine hiljada radnika u Čikagu stupilo u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Danas, radnici se ne bore samo za osam sati rada, već i za druge beneficije poput kvalitetnijih ugovora, zdravstvene i socijalne zaštite, prava na odmor/bolovanje, veće plate u skladu sa inflacijom itd.

Važne promene u Srbiji

Baš negde uoči Prvog maja, Telegraf Biznis je obelodanio šta će sve doneti novi Zakon o bezbednosti na radu. Uvodi se "rad od kuće", "radilište", slede veće kazne. Inspektor rada je dužan da zabranu rada javno istakne na gradilištu, a gradilište vidno obeleži

Generalni štrajk u Čikagu inače, počeo je 1. maja, dva dana kasnije došlo je do sukoba, a 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket.

Promene su i u važnom savetu koji odlučuje o pravima radnika. Već u maju će biti formirana radna grupa za pregovore o povećanju minimalne zarade, rekao je za Telegraf Biznis Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i upravo izabrani predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

On kaže da trenutno na čekanju ima takvih 59 pitanja koja su ostala bez odgovora a koja se tiču radnika.

U znak sećanja, kongres Druge internacionale pozvao je 1889. na održavanje demonstracija i štrajkova 1. maja svake godine, a skupove uglavnom organizuju sindikati i levičarski pokreti.

U Srbiji, inače, 1. maja, se godinama obeležava okupljanjima ljudi svih generacija po brojnim izletištima uz popularno roštiljanje a uobičajni su i sindikalni protesti i razne manifestacije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>