• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Padaju cene hrane u evrozoni, inflacija porasla tek neznatno

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usporen rast cena hrane je, svakako, dobra vest, ali stručnjaci smatraju da je to delimično "varljiva posledica" metodologije

  • 0
tramvaj, brisel Foto: shutterstock.com

Prema preliminarnim podacima, godišnja stopa inflacije u evrozoni u aprilu je iznosila 7,0 odsto, što je povećanje od 0,1 odsto u odnosu na prethodni mesec, saopštio je danas Evrostat.

Stopa bazne inflacije je prošlog meseca usporila rast, ali i dalje se drži na visokom nivou od 5,6 odsto u odnosu na isti mesec lani, prenosi AP.

Cene hrane su porasle za 13,6 odsto, što je nešto manje od martovskih 15,5 odsto, dok je cena energije povećana za 2,5 odsto.

Usporen rast cena hrane je, svakako, dobra vest, ali stručnjaci smatraju da je to delimično "varljiva posledica" metodologije, dok ih brine visoka bazna inflacija.

Američka agencija ocenjuje da će ovi preliminarni rezultati podstaći Evropsku centralnu banku (ECB) da u četvrtak poveća referentnu kamatnu stopu za 25 ili 50 baznih poena.

Ekonomisti Dojče Bank i banke Unikredit smatraju da je povećanje za 25 baznih poena realnija opcija.

Cilj ECB da inflaciju u evrozoni suzbije na 2,0 odsto je i dalje daleko, ocenjuje AP, dok analitičari prognoziraju da će i američki FED u sredu povećati referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena.

Podsećamo, odluka ECB biće saopštena 4. maja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>