• 13

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Trgovinska razmena Srbije i BiH udvostručena za deset godina": Brnabić na sajmu u Mostaru

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Posebno sam inicirala razgovore oko energetskih projekata, smatram da BiH ima mnogo potencijala, te da zajedno to možemo da iskoristimo", naglasila je Brnabić

  • 13
BRNABIĆ MOSTAR SAJAM Foto: Tanjug/Vlada RS/Peđa Vučković

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bosne i Hercegovine je prošle godine iznosila skoro 3,3 milijarde evra, od čega je nešto više od dve milijarde bio izvoz iz Srbije u Bosnu i Herecegovinu, izjavila je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je u Mostaru prisustvovala otvaranju Međunarodnog privrednog sajma.

Ona je u razgovoru sa novinarima, kao veoma važan pokazatelj dobre privredne i ekonomske saradnje dveju zemalja, istakla činjenicu da je nivo bilateralne razmene u poslednjih 10 godina udvostručen.

- Koliko nam je Bosna i Hercegovina važan partner, pokazuje to što je ona naša druga izvozna destinacija, iza Nemačke, dok je Srbija za Bosnu i Hercegovinu treća izvozna destinacija, posle Hrvatske i Nemačke - rekla je Brnabić.

Dodala je da je ona drugi put na mostarskom sajmu, a da je delegacija iz Srbije tu šesti uzastopni put te da očekuje da se taj trend nastavi u budućnosti, za šta je, kako je rekla, potrebno da imamo mir i stabilnost i dobre političke odnose.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kako se oseća u Mostaru posle jučerašnjeg napada na dva mladića iz Zemuna u ovom gradu, Brnabić je rekla da joj je žao zbog toga, dodavši da bi to mogla politički da iskoristi, ali neće jer misli da incidenti mogu da se dogode svugde. Ona je istakla da se u Mostaru lepo oseća i da ima lep odnos i sa mostarskim gradonačelnikom, te da veruje da taj incident nije prava slika Mostara.

Govoreći o sastanku sa predsedavajućom Saveta ministara Borjanom Krišto, Brnabić je rekla da su njih dve razgovarale o tome da se u dogledno vreme organizuje zajednička sednica dve vlade, odnosno Saveta ministara BiH i Vlade Srbije.

- Prva i jedina zajednička sednica je organizovana u Sarajevu 2015. godine kada je premijer bio Aleksandar Vučić. Ja sam 2017. godine kao predsednica Vlade Srbije pismom inicirala zajedničku sednicu Vlade sa Savetom ministara i to je ostalo otvoreno pitanje, pošto nikad nisam dobila nikakav odgovor - rekla je premijerka.

Navela je da se razgovaralo i o konkretnim projektima.

- Posebno sam inicirala razgovore oko energetskih projekata zato što smatram da BiH ima veoma mnogo potencijala, te da zajedno to možemo da iskoristimo - naglasila je Brnabić.

Ocenila je da svi u regionu trebaju da budu uključeni u te projekte - i Hrvatska i Crna Gora - zato što se, kako je rekla, svi pitaju i takvi projekti imaju prekogranični efekat. Dodala je da je to svima u interesu, a prvenstveno BiH, jer znači dodatne strane investicije u tu zemlju.

U današnjem svetu, energetska sigurnost i bezbednost je pitanje nacionalne bezbednosti, poručila je premijerka. Novinare je zanimalo i da li se čula sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da li zna zašto on nije došao na sajam u Mostar, na šta je Brnabićeva odgovorila da se često čuje sa njim, ali da danas nije i da misli da je Dodik sa sajma izostao iz privatnih razloga, te da to nije bilo kakva politička odluka.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    2. maj 2023 | 15:55

    BiH i Srbija imaju dobru međusobnu saradnju, što utiče na razvoj obeju zemalja.

  • Miroslav

    2. maj 2023 | 19:52

    Isto je i sa birackim telom utrostrucena razmena

  • Neca

    2. maj 2023 | 15:53

    Svaka čast na ovom međunarodnom privrednom sajmu u Mostaru, nadam se da će svi učesnici dobiti šansu i unaprediti privredne odnose, podrška Premijerki Brnabić.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>