• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

FED večeras saopštava novu odluku: Da li će ovo biti poslednje podizanje kamatne stope?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nedavni pad triju američkih banaka je izazvao zabrinutost zbog mogućih dubljih problema u finansijskom sektoru

  • 0
FED američka centralna banka Foto: Shutterstock

Američka centralna banka (FED) će danas u 20h saopštiti odluku o visini referentne kamatne stope, a u 20.30 časova će se novinarima obratiti predsednik FED-a, Džerom Pauel, prenosi Rojters.

Stručnjaci prognoziraju da će FED, ponovo, podići referentnu kamatnu stopu - za 25 baznih poena, i istovremeno najaviti prekid dosadašnje politike povećanja kamatne stope.

U martu je 10 od 18 zvaničnika koji odlučuju o politici FED-a nagovestilo da su spremni da zaustave rast referentne kamatne stope, nakon još jednog povećanja koje se očekuje danas.

FED će morati da reaguje na niz ekonomskih rizika u SAD. Neki zvaničnici Američke centralne banke smatraju da referentna kamatna stopa nije dovoljno podignuta, pošto inflacija u SAD ne pada očekivanom brzinom.

Nedavni pad triju američkih banaka je izazvao zabrinutost zbog mogućih dubljih problema u finansijskom sektoru, a spor republikanaca i demokrata o podizanju gornje granice duga može da preraste u ozbiljnu krizu.

Podsećamo i da je američka ministarka finansija, Dženet Jelen, upozorila da bi vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna, ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga, prenele su agencije.

Sutra, 4. maja, ECB bi trebalo da objavi odluku vezanu za kamatnu stopu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>