• 1

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kroasan, brioš, korneto? Ima razlike, iako tako ne deluje: Zavisi gde kupujete

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ako više volite da slanim pecivom započnete dan, onda je za vas kroasan, dok će sladokuscima verovatno više prijati korneto

  • 1
kroasan sa čokoladom Foto: Shutterstock

Kroasan i korneto (cornetto brioche) imaju sličnosti u izgledu i poreklu, inspirisani austrougarskim kipferlom (pecivo u obliku polumeseca, nastalo u 17. veku), ali postoje razlike između njih - u ukusu i pripremi.

U jednom su saglasni mnogi: obe varijante su ukusan doručak, posebno uz čašu toplog mleka ili kafu, ali ako ste u Italiji - tražite korneto, ne kroasan, i obratno u Francuskoj.

Ovaj članak će istražiti kako se francusko i italijansko pecivo razlikuju, dok se slažu oko jedne velike sličnosti; oboje su ukusne opcije za doručak za početak dana.

Kipferl ostaje popularan širom Centralne Evrope, mada su mu "šou ukrale" druge dve vrste peciva, a posebno kroasan, istaknut i u SAD.

Istorija kroasana počinje negde oko 1839. godine, kada je Austrijanac po imenu August Zang otvorio pekaru u Parizu - La Boulangerie Viennoise, u kojoj su se prodavala razna peciva, uključujući i kipferl. Zbog njegove popularnosti, francuski pekari su osmislili sličnu verziju peciva, koristeći kvasac, i nazvali je kroasan (fr. croissant), što na francuskom jeziku znači polumesec (crescent).

Godine 1915. prvi recept za kroasan napisao je francuski pekar Silven Klaudije Goj.

S druge strane, recept za kipferl stigao je u Italiju krajem 1600-ih, zbog trgovine između Beča i bivše Republike Venecije, odakle se proširio po celoj zemlji. I to nas dovodi do pitanja koja je razlika između kroasana i korneta?

korneto brioš Foto: Shutterstock

Dolazimo do još jedne zanimljive situacije:

  • U južnoj i centralnoj Italiji ovo pecivo je poznato kao korneto, što na italijanskom znači "mali rog";
  • Na severu Italije, isto pecivo se naziva brioš, koji je kod nas poznat kao slatki francuski hleb, sa puterom i jajima;
  • Istovremeno, cornetto u Italiji je ono što nazivamo kornetom - kada govorimo o sladoledu

Sastojci za korneto - kao pecivo, jesu brašno, jaja, šećer, mleko, puter, kvasac i so. Žumance se premaže na vrhu, dajući ovom delikatesu zlatnu boju. Recept za kroasan se razlikuje od korneta po tome što uključuje više putera, ali nema jaja i ima manje šećera.

Običan korneto se zove cornetto semplice ili vuoto. Italijanska reč semplice znači jednostavno, dok vuoto znači prazan. Korneti sa filovima poznati su kao cornetto ripieno, a popularne opcije su sa džemom (cornetto alla marmellata), zatim sa kremom (cornetto alla crema), korneto punjen nutelom (cornetto al cioccolato) ili pecivo cornetto al miele - obično se pravi od integralnog brašna, od celog zrna pšenice, i punjeno je medom.

pecivo sa sladoledom Pecivo sa sladoledom / Foto: Shutterstock

Konkretno na Siciliji, korneti se ponekad pune sladoledom.

Na drugoj strani imamo kroasan, lagan i puterast sa ljuskavom i hrskavom teksturom. Tradicionalno, kroasan se prodaje prazan, dakle bez punjenja, međutim, ljudi često za doručak namažu još putera i stave marmeladu na njega ili ga napune slanim sastojcima kao što su sir i šunka.

To je, uglavnom, obrok idealan za "brzi ručak".

Ostala francuska peciva sa slatkim filovima uključuju čokoladu i grožđice. Za doručak, Francuzi obično piju kafu late sa kroasanom, dok Italijani više vole kapućino ili espreso sa kornetom.

Šta je bolje?

To je, otprilike, kao da nekoga pitate da li više voli jabuku ili pomorandžu... Obe su voćke, da, ali toliko različite da bi bilo pogrešno smatrati jednu boljom od druge. Ako više volite da slanim pecivom započnete dan, onda je za vas kroasan, dok će sladokuscima verovatno više prijati korneto.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>